Skip to main content

Frister med bedre skispor

MODERNE: Johs Owren (til venstre) fra maskinleverandøren og løypebas Ragnar Roll i Skiforeningen viser den moderne teknikken med fres og sporsetter.
MODERNE: Johs Owren (til venstre) fra maskinleverandøren og løypebas Ragnar Roll i Skiforeningen viser den moderne teknikken med fres og sporsetter.

Denne uken tok Skiforeningen i bruk en flunkende ny løypemaskin på Solli. Moderne teknikk freser sporene silkemyke selv på hardt underlag.

Ragnar Roll preparerer løyper i Askers del av Vestmarka. Nå har han fått oppgradert «kontoret» med det siste av løypemaskiner på markedet.

Den forrige maskinen var i bruk seks sesonger og 2.600 timer, de fleste med Roll bak spakene. Med den nye, en Prinoth med 200 hestekrefter og en prislapp på 1,8 millioner, kan han preppe enda bedre løyper.

Blant det nyeste på teknikkfronten er fresen som sitter foran sporsetteren. Hardpakket snø i traseen blir frest opp, spesielt snøen der skisporene settes.

Større trafikk

Det er Hans Herman Horns fond som sørger for at Skiforeningen kan lage enda bedre løyper i «sine» deler av Vestmarka. Samme fond bidro da Skiforeningen anskaffet snøkanoner på Eid gård ved Røykenveien, der skiskolen holder til.

– Skigåing er aktivitetsfremmende for alle grupper i befolkningen. Det er en viktig, rimelig og helsebringende aktivitet. Derfor er det gledelig å se den store aktiviteten i nærløypene, i markaløypene og på Eid, sier generalsekretær i Skiforeningen, Bente Lier.

LES OGSÅ: Frir til store bedrifter for å få egen skiløype

Løypebas Ragnar Roll erfarer at trafikken av skiløpere blir stadig større, også på hverdagene.

– Jeg lurer iblant – når jobber folk? spør han, men er selvfølgelig glad for at publikum setter pris på gode skiløyper.

Prepper fra boligstrøk

Skiforeningen har i mange år samarbeidet med Asker kommune om tilrettelegging i marka. Et nytt ledd i samarbeidet er at man nå preparerer skiløyper fra boligområdene og opp i marka.

I tillegg er det snøproduksjon for skiskolen og i rundløypa på Eid. Om sommeren er det tilrettelegging for sykling med klopper, sykkelstier og skilting.

– Skiforeningen har 4.500 medlemmer i Asker. Tross medlemskontingent og kommunal støtte kommer ikke finansieringen av løypearbeidet i Asker helt i mål, forteller generalsekretær Bente Lier.

LES OGSÅ: Vil gjøre gammel lysløype til rundløype på 11 km

– Derfor er vi svært glade for den rause gaven fra Hans Herman Horns fond.

– Vi har også mottatt 100.000 kroner i spillemidler til maskinen, supplerer avdelingssjef Øyvind Amundsen i Skiforeningen.

Maskinen som pensjoneres på Solli er solgt til Vassfarfjellets løypelag.

LES OGSÅ: Vil ha skibuss på lørdagene

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.