Av 13 strender i Norge som oppnådde miljøsertifiseringen «Blått Flagg» i år, ligger fem lokalt – fire i Asker og en i Bærum.

Gjennom sesongen skal badegjestene være garantert kvalitet ved Sjøstrand, Hvalstrand, Holmenskjæret og Hvamodden i Asker, og Storøyodden i Bærum.

LES OGSÅ: Over 19 grader i sjøen

Å heise det blå flagget år etter år gjør medarbeiderne i Natur og idrett i Asker ekstra stolte.

– Vi jobber for å holde høy kvalitet og det er veldig positivt for oss å oppnå Blått Flagg, sier rådgiver i avdelingen, Dag Solbakken.

– At vi også klarer å beholde flaggene år etter år er en ekstra fjær i hatten.

Badeplasser i Asker og Bærum

ASKER:

Saltvann: Elnestangen, Hestesund, Holmenskjæret, Hvalstrand Bad, Hvamodden, Hestesund, Kariskjær, Sjøstrand, Spira, Blakstad og Vollen.

Ferskvann: Dikemarksvannene, Finsrudvannet, Gjellumvannet, Oppsjø, Sjøstrandbekken, Sandungen, Semsvannet, Svartputt og Ulvenvannet.

BÆRUM:

Saltvann: Fornebukta, Rolfstangen, Pelvikodden, Halden brygge, Fürst brygge, Storøyodden, Sarbuvollen, Båtstøjordet, Sjøskogen, Høvikstranda, Høvikodden, Lille og Store badebukt på Kalvøya. I tillegg er det mer eller mindre tilrettelagt på mange av holmene og øyene i fjorden.

Ferskvann: Østernvann, Burudvann og Kråka – Bogstadvannet.

Sjekk kommunenes hjemmesider for mer informasjon om badeplasser og vannkvalitet.

 

Vil holde standarden oppe

Blått Flagg er en internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer. Søkerne må oppfylle strenge krav til sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og miljøopplæring.

Asker kommune har som mål å opprettholde sertifiseringen på de største og viktigste strendene, og jobber rutinemessig gjennom sommeren for å holde standarden oppe.

 

– Vi har daglig tilsyn med søppel og sjekker badekvaliteten jevnlig. Den offentliggjøres på strendene og på nett. I år har også Hvalstrand og Holmenskjæret fått påfyll av sand, og bryggen på Hvamodden er ny, forteller Solbakken.

Ta med søppel hjem

I tillegg er det strenge krav til sikkerhet.

– Strendene er blant annet merket med gule bøyer, slik at man vet at man kan bade trygt uten båttrafikk, sier Solbakken og kommer med en klar oppfordring til publikum:

– Ta med søppelet hjem eller bruk returpunktene våre. Vi har avfallsanlegg på strendene, med eget returpunkt for engangsgriller. Det blir mye koseligere hvis alle rydder etter seg, sier han.

I Bærum er en av de mest populære badestrendene, Kadettangen, stengt for to sesonger, på grunn av utfylling av området. Til gjengjeld har kommunen rustet opp på Sjøholmen og Sarbuvollen og fått på plass to sandvolleyballbaner på Kalvøya.

LES OGSÅ: Teller turgåere til Kalvøya

– Du kan si dette er et lite plaster på såret, sa avdelingsleder i Natur og idrett i Bærum, Svein Finnanger til Budstikka tidligere i år.

 

Storøyodden er Bærums eneste strand med blått flagg denne sesongen. Den beskrives til gjengjeld som en perle av strandløver og barnefamilier.