Skip to main content

Fortviler over streiken

FUNKSJONSHEMMET: 11 år gamle Jacob Knutsen og pappa Leif Knutsen på Haug skole rammes hardt av streiken. FOTO: PRIVAT

Bærum. Funksjons-hemmede Haug-elever rammes hardt av streiken. Men kommunen vil heller stenge enn å søke dispensasjon.

11 år gamle Jacob Knutsen er autist. Han er avhengig av faste rutiner, ellers blir han veldig urolig. Det ble han torsdag. Da ble 12 sfo-ansatte tatt ut i streik ved skolen som ligger ved Griniveien. Mandag er det varslet opptrapping. Da vil halve sfo-staben være i streik.
Skolens FAU har bedt kommunen om å søke dispensasjon hos Fagforbundet. Svaret er negativt.
«Vi vurderer fortløpende om det er forsvarlig å drive virksomheten ved Haug på vanlig måte med redusert bemanning. Dersom vi kommer til at det ikke vil være forsvarlig, må vi vurdere å stenge skolen», skriver kommunalsjef Øyvind Wee.
Dette opprører FAU-leder Marianne Mørk.
– Streik ved en spesialskole rammer mye sterkere enn streik ved andre skoler. Dette er barn og familier som allerede er i en svært krevende og sårbar situasjon. Kommunalsjefen viser ingen forståelse for at dette i stor grad er snakk om barn og familier som i en normalsituasjon er avhengige av betydelige avlastningstilbud for å klare hverdagen, sier Mørk.
Jacobs pappa Leif Knutsen vet ikke hvordan han skal klare det dersom streiken trappes opp.
– For mange av Haug-barna gjelder det faktisk liv og helse. Min sønn må ha kontinuerlig oppfølging, ellers kan han finne på å løpe ut i veien og andre farlige ting, sier Knutsen.

Bekymret politiker

Også Høyres gruppeleder Bjørn Røtnes er bekymret for konsekvensene streiken får for sfo-tilbudet på Haug.
– Situasjonen på Haug bekymrer meg. Gjøres det særskilte vurderinger der i forhold til liv og helse? På Haug er det barn og ungdom med særskilte behov, ut over det man har i andre skoler, sa Røtnes i formannskapsmøtet onsdag.
Bærums rådmann Marit Langfeldt Ege understreket at kommunen bare kan søke om dispensasjon i tilfeller der liv og helse står i fare.
– Jeg har full forståelse for at dette er forferdelig vanskelig for de pårørende til disse elevene. Men elevene er jo faktisk hjemme når de ikke er på skolen. Det må ligge til grunn. Det at vi ikke har tilsyn til barna, kan ikke vurderes som at det utgjør fare for liv og helse, kommenterte Langfeldt Ege.
– Vi har ennå ikke besluttet om vi må stenge skolen, men etter min mening er det ikke forsvarlig å holde den åpen med så mange i streik, sier rektor Inger Johanne Hammerstad.
Eira Kjernlie
eira.kjernliebudstikka.no

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.