Skip to main content

Fortsatt september, men julemarsipanen er kommet

PÅ BENSINSTASJONEN: Dette bildet ble tatt av Nils Apeland – og så postet på hans Instagram-konto. Circle K i Sandvika selger altså julemarsipan nå, tre måneder før jul.
PÅ BENSINSTASJONEN: Dette bildet ble tatt av Nils Apeland – og så postet på hans Instagram-konto. Circle K i Sandvika selger altså julemarsipan nå, tre måneder før jul.

Nidars julemarsipan selges nå hos Circle K. – Bidrar til å vanne ut årstidene, mener kommunikasjonsekspert.

Nils Apeland gikk lørdag kveld natteravn i Sandvika. Rett etter midnatt, inne på Circle K-stasjonen, så han noe han stusset litt over.

– Ved utgangen var julemarsipanen satt frem. Jeg trodde først det var tull, at dette var noe gammelt de hadde glemt igjen. Men nei, sier kommunikasjonseksperten.

Han understreker at hans ønske er å sette et lite spørsmålstegn ved at julemarsipanen trilles ut tre måneder før jul – ikke dømme og skape rabalder.

– Tre måneder før jul er nok litt vel tidlig. Nidar bidrar på denne måten til å vanne ut årstidene, og det kan nok kalles litt usolidarisk overfor andre som tjener penger på julen. Om man legger til grunn at julen for mange varer til godt utpå nyåret, blir det jo jul nærmere én tredjedel av året. Ikke rart om barna er lei nissen når julen endelig er der, sier Apeland, som driver sitt eget kommunikasjonsbyrå.

Han sier også:

– Nidars påskemarsipan kommer jo på markedet rett etter nyttår. Den ene marsipantypen avløser den andre.

LES MER:

Kari (75) fra Borgen kjøper neste års julegaver nå

Vi shopper julegaver som aldri før på nett: – Veldig praktisk

Forventer stressbulking på svart shoppingdag

– Ny rekord

Runar Døving er professor ved Høyskolen Kristiania og ekspert på forbrukeradferd. Han mener julemarsipan i slutten av september må være en soleklar rekord.

– Jeg pleier å få slike telefoner i slutten av oktober eller begynnelsen av november, sier Døving.

Han er skeptisk til om Nidar og dem som selger julemarsipan i september, har noe særlig å tjene.

– Det de får, er vel mest latter og irritasjon, sier Døving.

Han mener mange, og spesielt kvinner, har julen og juleforberedelser i tankene store deler av året.

– Å kjøpe f.eks. sko og klær, som kan bli fine julegaver, lenge før jul – det kan kalles smart. Å kjøpe julemarsipan er noe ganske annet, sier Døving.

Han forstår at enkelte blir irritert over at store deler av høsten er å anse som førjulstid.

– Det er forståelig at kritikk for stadig mer intens kommersialisering av julehøytiden, rettes mot handelsstanden, sier Døving.

LES OGSÅ: Pepperkaker for salg i september

Fra uke 40

Anette Ivsett er kommunikasjonsrådgiver for Circle K. Hun mener stasjonen i Sandvika er rundt én uke for tidlig ute.

– De har sikkert fått varene, som egentlig skulle vært satt ut i uke 40, og så plassert dem ut med én gang, sier Ivsett.

– Hva tenker du om kritikken med at det er for tidlig med september?

– Det er vanlig at tre-fire juleprodukter lanseres i uke 40. Sånn har det vært i årevis, i hvert fall i 20 år. Det gjelder ikke bare oss. Resten av juleproduktene kommer først i november, sier Ivsett.

Klar over reaksjoner

Robert Rønning er kommunikasjonsdirektør i Orkla, som eier Nidar. Han sier selskapet er klar over at noen reagerer negativt på julemarsipan såpass tidlig.

– Men en meningsmåling vi gjorde noen år tilbake, viser også at 6 av 10 nordmenn synes lanseringen av julemarsipan er et hyggelig tegn på en kommende høytid, skriver Rønning i en e-post.

Nidars tradisjon er, ifølge Rønning, at et begrenset utvalg varer kan plasseres i butikk fra høstferieuken, for de butikkene som ønsker det.

– Det fulle sortimentet av Nidars juleprodukter kommer i november, sier Rønning.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.