Skip to main content

– Fortjener mer oppmerksomhet

EM-klare: Hedwig Follestad Johansen (f.v.), Julie Kathrine Wilborn, Severine Espeland Uggen, Astrid Bjørn Dønnem og Victoria Gundersen satser på at Julie Skorpen (foran) treffer like bra som hun gjorde på trening mandag i EM.

I skyggen av andre lagidretter kjemper basket en hard kamp om folkets gunst. Nå skal 11 spillere fra Asker og Bærum til EM.

På det norske U18-laget for jenter spiller seks jenter fra Asker og Sandvika, mens på U16-laget for guttene spiller fem som til daglig spiller på Sandvika.

– Det er veldig gøy at vi er så mange. Vi vet bedre hvordan vi beveger oss og kan sikre bedre at pasningene kommer dit de skal, sier Severine Espeland Uggen (18). som spiller for Sandvika U19 og Asker i Kvinneligaen.

LES MER: Her er Asker-basketens fremtid - tok gull og sølv

Til tross for stor oppslutning internasjonalt har ikke populariteten for idretten vært spesielt stor i Norge. Spesielt kvinnene har slitt med å få oppmerksomhet. U18-landslagstrener Axel Langaker mener at man i mange tilfeller selv har ansvaret for å prioritere sporten slik at man får bedre rammebetingelser og mer oppmerksomhet.

– Jentene får ufortjent lite oppmerksomhet for de gode prestasjonene de leverer og det arbeidet de legger ned. Jeg synes absolutt de fortjener mer, men samtidig så må man vise over tid at man fortjener mer. Alle skulle ønske mer, sier Langaker.

Skryter av jentene

Treneren skulle gjerne sett at lagene fikk mer tid i hall, men understreker at dette er en utfordring som gjelder hele landet. Samtidig kunne Langaker ønske at treningsiveren blant jentene kunne vært større fra de er yngre, men understreker raskt at det ikke gjelder for jentene han har på U18-laget nå.

LES MER: Asker tapte thrillerfinale: – Vi har vunnet sølvet

– Nå er jeg ganske heldig med den gruppa jeg har her, og de har trent bra ganske lenge. De har vært dedikerte, og det er mange her som spiller på elitenivå og har gjort det over flere år allerede. Gjengen med 99 og 00-spillere er bra. Vi må også få inn flere kompetente trenere hos jentene, sier Langaker.

Landslagstreneren skryter av hvordan basketmiljøene i både Asker og i Sandvika jobber for å få frem jenter som ønsker å satse. Langaker er veldig glad for at spillerne har valgt å fortsette med basket inn i ungdomstiden.

LES MER: Bærum basket vil tilbake til Nadderudhallen

– Det at det er så mange fra disse to miljøene er jo et tegn på at disse to klubbene gjør noe rett, sier han.

Tøff motstand i EM

Både Severine Espeland Uggen (18) og Julie Skorpen (18) synes miljøet i Asker og Sandvika er godt. Selv om de synes det er kjedelig at basket ikke er mer populært, påpeker de også at de har fått seniorlandslag for kvinner.

– Så må man prøve å engasjere flere unge spillere i basket. Å utvikle seg i basket tar jo en del år, sier Skorpen.

Fra 4. august venter EM i irske Dublin. Der venter oppgjør mot Romania, Nederland, Israel, Georgia og Sveits.

LES MER: NTG skal starte idrettsskole i Asker

– Det blir utfordrende og artig. Vi har erfaring fra nordisk mesterskap, så det blir gøy, sier Espeland Uggen.

Skorpen tror det blir en fin erfaring i å møte andre land på deres alderstrinn.

– Målet er jo å vinne kamper og gjøre det godt. Norge har tapt en del i EM tidligere. Vi ønsker å komme oss vekk fra sisteplass-båsen, sier Julie.

Trener Langaker har troen på sine jenter i mesterskapet.

– Jeg har forhåpninger om at vi skal være konkurransedyktige i hver kamp. Det er vanskelig å spå resultat siden vi møter gode lag.

Les flere artikler