Skip to main content

Fortalte om sønnens død etter inntak av narkotisk stoff: – Sterkt å høre på

TRIST SLUTT: 14-åringene Sunniva Myhre (f.v.) og Mathias Østerholt var blant ungdommene som lyttet til den triste historien ekteparet Bratland formidlet mandag. Videre mot høyre er FAUs nestleder Ann Katrine Kolstad, Mona og Arne Bratland og foreldre ved Vøyenenga, Wenche Røste og Nina Christiansen.

Foreldre og ungdommer på Vøyenenga skole fikk høre en sterk historie om hvordan partydopet MDMA kan føre til indre organsvikt og død.

Det var Mona og Arne Bratland, foreldrene til Haakon Bratland, som fortalte om hvordan de mistet sønnen sin i september 2017.

Sønnen var 21 år og studerte i Trondheim, men døde da han under en ferietur til England tok stoffet MDMA, et stoff det har blitt hevdet skal være ufarlig.

– Det var veldig sterkt å høre på, sa Nina Christiansen fra Vøyenenga etter foredraget.

Les mer om narkotika og ungdom.

Kan skje alle

39-åringen er selv mor til en niendeklassing.

– Man tenker jo gjerne at slikt ikke kan skje meg. Men historien de fortalte viste at «jo, det kan skje alle», mener Christiansen.

– Som mor var dette sterkt å høre på, sier Wenche Røste – en av de andre foreldrene til stede.

Les mer om forebyggende arbeid mot narkotika og utfordringer i ungdomsmiljøer.

Indre blødninger

Haakon var ikke narkoman, men en vanlig gutt fra en vanlig familie, forklarte paret mandag.

Men for Haakon ble det å prøve narkotika skjebnesvangert.

Faren Arne Bratland trakk frem at ulike individer vil reagere ulikt på stoffet. Noen kan bruke dette gjentatte ganger. Andre tåler det ikke.

For Haakon ble det skjebnesvangert.

Inntaket av stoffet førte til indre blødninger og organsvikt.

Obduksjonsrapporten viste at forklaringen var MDMA. Ingen andre stoffer var involvert.

Tør du ta sjansen?

– Noen argumenterer med at stoffet er ufarlig, og at det handler om å dosere riktig. Men hva er en sikker dose, og hvordan kan du vite hvordan du vil reagere på stoffet? Folk reagerer forskjellig, men tør du ta sjansen, sa faren Arne Bratland mandag.

Han viste også til at virkningstiden på stoffet er mellom 30 og 60 minutter. Det kan føre til at enkelte tar mer for å få en effekt. Det kan få fatale følger, slik det fikk for ekteparet Bratlands sønn.

Oppfordrer til dialog

Det var FAU ved skolen som hadde tatt initiativet til foredraget.

– Vi tok initiativet fordi vi mener det er viktig at foreldre engasjerer seg, og har dialog med ungdommene sine. Vi vet det er mye narkotika i omløp blant unge i dag, og at stoff også florerer i Bærum, sier nestleder i FAU, Ann Katrine Kolstad (42).

Hennes datter, 14-årige Sunniva Myhre, var også til stede på møtet.

– Det er viktig vi som er unge får denne informasjonen, mente 14-åringen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.