Skip to main content

Forslått Philip Manshaus smilte før fengslingsmøtet

Terrorsiktede Philip Manshaus og hans forsvarer Unni Fries.

Terrorsiktede Philip Manshaus og hans forsvarer Unni Fries.

Foto: Knut Bjerke

Philip Manshaus (21) smilte da han kom til Oslo tingrett. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører. 

SISTE: Manshaus ba seg løslatt av retten

Eiksmarka-mannen kom litt etter klokken 12 inn i kjelleren til Oslo tingrett. Klokken 13.15 kom han smilende inn i rettssal 250 sammen med sin forsvarer, advokat Unni Fries.

En kortklippet siktet var tydelig merket av basketaket med Mohammed Rafiq i moskeen lørdag. Han var blå av blodutredelser rundt begge øynene, og oppkloret på halsen.

I salen er både politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, etterforskningsleder Bodil Syversen og familiens bistandsadvokat Elisabeth Hagen.

Stengte offentligheten ute

Ved 14-tiden ble det klart at fengslingsmøtet skal gå for lukkede dører, slik også det aller første rettsmøtet etter 22. juli gjorde.

– Det skal særlige forhold til for å lukke et fengslingsmøte, men i dette tilfellet er vilkårene for dette oppfylt, sa tingrettsdommer Sven Olav Solberg.  

Han la i kjennelsen om lukkede dører vekt på at saken er helt i oppstarten av etterforskningen, og at siktede ikke har forklart seg. Det er også viktig at politiet har full kontroll på opplysningene i saken i forhold til om det kan være eventuelle medvirkere i denne svært alvorlige saken.

Fengslingsmøtet ble innledet med spørsmålet om lukkede dører, slik påtalemyndighetenba om på grunn av faren for bevisforspillelse.

Den siktede på vei inn i retten.

Den siktede på vei inn i retten. 

Foto: Knut Bjerke

Uten sterke meninger

Forsvarer Unni Fries  opplyste at Philip Manshaus ikke ønsket å forklare seg for retten, og at forsvaret ikke ba om lukkede dører. 

– Men vi motsetter oss heller ikke lukkede dører, sa Fries.

Pressen måtte forlate salen mens retten tok stilling til dette spørsmålet.

Etterforskningsleder Bodil Syversen og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, samt pressesjef i Oslo politidistrikt, Roar Hanssen.

Etterforskningsleder Bodil Syversen og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, samt pressesjef i Oslo politidistrikt, Roar Hanssen.

Foto: Knut Bjerke

Siktelsen utvidet

Politiet opplyste tidligere i dag at 21-åringen i tillegg til drap er siktet for terrorhandling.

– Det er etterforskningen som har pågått som har gjort at vi har valgt å utvide siktelsen. Vi har fått et bedre og bedre bilde av hva som har skjedd, sier Grete Metlid som leder Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt til vg.no.

Strafferammen for terrorhandlinger er inntil 30 års fengsel.

21-åringen fra Bærum er tidligere siktet for drap på sin stesøster, og på drapsforsøk på al-noor Islamic Center på Skui. Han har tidligere nektet straffskyld.

Bekymrede medelever

Den siktede 21-åringen var elev ved Fosen folkehøyskole frem til mai i år. Til VG forteller en av den siktedes medelever fra folkehøyskolen at siktedes holdninger skapte så mye bekymring blant medelevene at de bestemte seg for å ta kontakt med en lærer ved folkehøyskolen.

Læreren som ble kontaktet er inspektør, og bekrefter overfor Budstikka at han ble kontaktet av en elev.

– Jeg vil kalle det en tilbakemelding, ikke en bekymringsmelding, forklarer inspektøren om samtalen han hadde med eleven.

Samtalen fant sted i vinter.

– Vi tar alltid tak i tilbakemeldinger enten det går på holdninger eller andre ting. Første steg er en samtale med den eller dem det gjelder, slår inspektøren fast. Han vil derimot ikke meddele hva som ble gjort i dette tilfellet.

Gikk ikke til politiet

Inspektøren forteller at det ikke var noen grunn til å ta kontakt med politiet i vinter, og han ser heller ingen grunn til å gjøre det nå, basert på hva han vet.

Hvis politiet tar kontakt, så får de så klart opplysninger av oss. Vi har som sagt fått greie på hva som har skjedd. Dette er kjent på skolen og de ansatte har snakket sammen, men ikke møttes enda. Men det kommer til å bli aktuelt å snakke om dette når vi har første personalmøte etter ferien.

Bruker stor rettssal

Det er et stort presseoppbud, både fra Norge og andre land til stede i rettssal 250 i Oslo tingrett. Dette er den samme store salen som ble brukt under rettssaken mot 22.juli-terroristen, og i saken mot Cappelen og Jensen. 

Foto: Knut Bjerke
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.