Skip to main content

Forpliktet til å skjerme private barnehager

Budsjett: Barnehagesjef Erik Førland må tåle hard kritikk.

For å gi private barnehager forutsigbarhet, har Bærum kommune budsjettert med driftstilskudd i to år fremover.

Driftstilskuddet til private barnehager er budsjettert som om alle de private plassene er fylt med barn.

LES OGSÅ: Hevder Bærum bløffer om nedleggelse av barnehage

På den måten har kommunen båndlagt penger til private barnehager – penger kommunen er forpliktet til å utbetale som driftstilskudd i det øyeblikk ledige plasser i private barnehager fylles opp.

Reduserer kommunale plasser

Men overfor kommunens egne barnehager er ikke forpliktelsene like strenge. Om kommunen skal spare barnehagepenger, må kommunens egne barnehager derfor til pers. Er det overskudd av barnehageplasser i et område, kan kommunen redusere antallet plasser i egne barnehager.

Antallet plasser i private barnehager kan kommunen ikke gjøre noe med på tilsvarende måte for å justere tilbudet ut ifra etterspørselen, får Budstikka opplyst i Bærum kommune.

Allerede i 2013 advarte Bærums rådmann mot at andelen plasser i private barnehager av det totale antallet plasser kunne bli for stor. For kommunen har plikt til å ta opp barn med rett til barnehageplass, det har ikke de private.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.