Skip to main content

Fornyelse på Akershus-benken

Tor Christian Bakken er samfunnsredaktør i Budstikka.
Tor Christian Bakken er samfunnsredaktør i Budstikka.

Bente Stein Mathisen fra Asker (H), Henrik Asheim fra Sandvika (H), Åsmund Aukrust fra Høvik (Ap) og Hans Andreas Limi fra Haslum (Frp). Ikke helt fortrolig med navnene?

Det vil du snart bli, om du er noenlunde opptatt av politikk. Går det som dagens partibarometer tilsier, vil de fire ta plass på Akershus-benken etter stortingsvalget i september. Med tanke på hvilke plasser de har på sine respektive lister, skal faktisk svært mye skje under valgkampen om ikke alle de fire blir valgt inn.

I det nye Stortinget får dermed Asker og Bærum etter alt å dømme seks representanter, mot fire i dag. Etablerte Jan Tore Sanner (H) og Marianne Aasen (Ap) fortsetter, Morten Høglund (Frp) og Borghild Tenden (V) sier takk for seg i nasjonalforsamlingen.

Infacts måling kan enkelt oppsummeres i tre positive ord: fornyelse, foryngelse og forankring.

  • Diskuter valget på Twitter med #budvalg

Fire nye fjes og to etablerte betyr et betydelig friskt, lokalt pust i det nye Stortinget. Ikke ett vondt ord om dem som forsvinner, men politikkens dynamikk krever både kontinuitet og forandring, ikke minst i persongalleriet.

Henrik Asheim (29) og Åsmund Aukrust (27) står for foryngelsen. Rotekte Bærums-gutter som tross sin unge alder allerede er skolerte politikere. Asheim er nylig avgått leder i Unge Høyre sentralt, Aukrust sitter som nestleder i AUF. De vil tilføre både valgkampen og stortingsdebattene friske tanker om viktige samfunnstemaer som helse, skole og samferdsel.

Det er verdt å merke seg at alle de fire sannsynlige nykommerne har sittet i kommunestyret i sin hjemkommune. Det betyr at de er forankret i lokalpolitikken og forstår hvilke spesielle behov og utfordringer som preger Asker og Bærum.

Uten å nevne navn, må det være lov å peke på at langt fra alle stortingsrepresentanter fra distriktet har prioritert innsatsen for hjemstedet like høyt. De to siste periodene har Borghild Tenden stått frem som Asker og Bærums mest engasjerte talerør på Stortingets talerstol. Det er opp til dem som overtar å sørge for at hun ikke blir savnet.

Infacts måling kan enkelt oppsummeres i tre positive ord: fornyelse, foryngelse og forankring.

Med bakgrunn i de siste nasjonale målingene og lokalvalget for to år siden, inneholder dagens partibarometer strengt tatt ingen store overraskelser. Det er likevel grunn til å glede seg til valgkampen, der spørsmålene er mange. Klarer Høyre å holde stillingen? Blir SV virkelig uten en eneste representant fra Akershus? Hvem stikker av med utjevningsmandatet?

Budstikka vil bidra med sitt, blant annet i form av to nye målinger og tre torgmøter med sentrale politikere de siste par ukene før valget.

Følg med, følg med!
 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.