Skip to main content

Forlenget forvaring for «farlig» 50-åring

FORSØK: Det siste voldtektsforsøket mannen er dømt for skjedde i et skogholt ved Skustadgata på Billingstad i oktober 2013.

Retten har gitt en 50 år gammel voldtektsdømt mann ytterligere tre år på forvaring, for å verne jenter og kvinner.

Han er for farlig til å løslate, spesielt hvis livet går han imot over tid.

– Det synes særlig å være når han blir frustrert over noe tid, at han har vist seg i stand til å utføre handlinger som gjør han farlig for jenter og kvinner, skriver tingrettsdommer Nils Ole Bay i en enstemmig dom fra Asker og Bærum tingrett.

LES MER: Har sittet 22 år i fengsel – kan få fem nye år

Har sittet lenge

Mannen har fått i alt tre dommer for til sammen seks voldtekter og tre voldtektsforsøk de siste 20 årene.

Av voldtektene var tre mot sin daværende samboer, og to mot jenter på 11 og 12 år.

Ett av forsøkene var mot 50-åringens egen søster og det siste var mot en kvinne han tilfeldigvis møtte gående i Skustadgata på Billingstad i 2013.

Den siste forvaringsdommen ville gått ut 15. oktober og påtalemyndigheten ba om fem nye år i forvaring. Dette fordi de mener det er en «reell og kvalifisert» fare for gjentagelser.

Dette var Asker og Bærum tingrett enig i, og forvaringen er satt til tre år fra 15. oktober.

– Tre år er i tråd med hva han selv ba om, men har ikke gitt en fremskutt mulighet for prøveløslatelse om 6 måneder. Vi har ikke vurdert om dommen skal ankes, sier forsvarer Oscar Ihlebæk.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Forvaringssaken 

LES OGSÅ: 50-åring ber selv om tre års forvaring

Takler dårlig motgang

50-åringen er vurdert av psykologteamet på Ila fengsel og de er klare på at han sliter med å holde relasjoner med mange mennesker.

– Et unntak virker å være trygge, veldefinerte og taushetsbelagte en-til-en-relasjoner, står det i dommen.

Så sent som i oktober i fjor ble han vurdert for en prøveløslatelse uten at retten fant grunnlag for det.

En utfordring ved en prøveløslatelse er at psykologteamet mener det må være på plass et apparat rundt han som klarer å bygge opp et tillitsforhold.

Dette apparatet må bistå med kontakt med offentlige myndigheter slik at de kan bidra når ting ikke blir helt som 50-åringen ønsker, ting tar litt lengre tid, eller hvis han pålegges restriksjoner som han ikke er helt enig i.

LES OGSÅ: Familievenn dømt til tre års fengsel for sovevoldtekt

Mer tro på permisjoner

Retten mener det kan se ut som det er mindre risiko for at han vil være farlig under kortvarige permisjoner, enn hvis han skal etablere seg utenfor fengselet.

– Han vil da i mindre grad bli eksponert for frustrasjoner og opplevelse av avising eller krenkelse, skriver dommer Bay.

Retten etterlyser også at 50-åringen må lære seg å søke hjelp når han får det vanskelig.

50-åringen nektet nylig en kommune innsyn i risikovurderingene til Ila fengsel, selv om formålet var å gi kommunen et grunnlag for å gi han et best mulig tilbud ved en eventuell prøveløslatelse.

LES OGSÅ: Dømt for trusler mot aktor og dommer

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.