Skip to main content

Forlater gamle båter ved promenade- og gjestebryggen på Kadettangen i Sandvika

BÅTVRAK: Flere av båtene som ligger langs gjestebryggen på Kadettangen i Sandvika har ligget der i lang tid uten å betale. BEGGE FOTO: KNUT BJERKE

Gamle seil- og motorbåter ligger tett i tett langs gjestebryggen på Kadettangen. Flere kan være dumpet og herreløse.

Arne Morten Holst kryper ned i motorbåten han har fortøyd til kaia på Kadettangen. Han har akkurat betalt 150 kroner for å ligge ved gjestehavnen i ett døgn.

– Det ser ut til at det er mange som bare legger båtene her uten å bry seg om å betale. Om båtene er lagt her for å «dumpes» vet jeg ikke, sier Holst som venter på å få en mekaniker om bord som kan fikse motoren.

Døgnavgiften på 150 kroner er betalt kun for to av de ti båtene som nå ligger langs gjestebryggen.

Her kan du levere den gamle båten  

Slitte og gamle

Flere av båtene som ligger langs den flotte promenade- og gjestebryggen er gamle og meget slitte. Enkelte har ligget lenge i Sandvikselvas utløp og ser herreløse ut.

Det er blitt mer og mer vanlig at eiere forlater kasserte båter enten på land, i vann eller på sjøbunnen i stedet for å frakte dem til godkjente returmottak.

LES OGSÅ: Fritidsbåt på bunn fikk opptur

– Vi ser ikke på dette som en dumpeplass for gamle båter, det er en gjestehavn hvor du må betale for å ligge. Men det er noen som benytter havnen til å fortøye båten og ligge der for lenge uten å betale. Kommunen har delvis oversikt over de båtene det gjelder, men vi sliter litt med å finne frem til eierne, forteller havnesjef Kurt Bøystad i Bærum kommune.

 

VRAK: Dette er et av "vrakene" som ennå flyter langs gjestebryggen. FOTO: KNUT BJERKE

– Få tak i eieren

– På generelt grunnlag kan jeg si at det beste som kan gjøres i slike tilfeller er å prøve å komme kontakt med eier av båten og varsle om at den blir fjernet om ikke eier melder seg. Og skulle man ikke lykkes med å spore opp eier, be om tips og hjelp fra publikum, sier kommunikasjonssjef Geir Giæver i Kongelig Norsk Båtforbund.

Havnesjef Bøystad sier det er veldig ressurskrevende å følge opp de båteierne som ikke betaler og bare lar båten ligge langs den populære brygga.

– Få av båtene er registrert, og det er ikke slik som med biler at alle står i et register hvor du enkelt kan finne frem til eieren. Det er ikke plikt å registrere båten. Dette gjør arbeidet med å finne frem til eierne vanskelig. Vi har heller ikke direkte tilgang til båtregisteret. Da er vi nesten nødt til å treffe eieren om bord i båten for å få kontakt. Kommunen har ikke ressurser til å følge opp dette tett, men vi tar noen stikkprøver innimellom og er jevnlig på stedet, sier Bøystad.

LES OGSÅ: – Denne gjestehavnen er billigst i fjorden

UTEN MAST; Ytterst på gjestebryggen mot Kalvøya ligger tre seilbåter, alle uten rigg. FOTO: KNUT BJERKE

LES OGSÅ: Dumper gamle båter i vannkanten

50.000 for fjerning

Kommunen kan heller ikke bare fjerne båtene uten videre.

– Nei, dette er vanskelig farvann. Skal en båt fjernes må det være et vrak. Vi må også melde forholdet til politiet som kan plukke det opp som hittegods, sier Bøystad.

På de båtene hvor kommunen ikke kommer i kontakt med eieren, blir det lagt ut varsel på båten om at den må flyttes. Kun én av båtene som ligger langs bryggen har fått varsel.

SANK: Dette er en av båtene som har sunket mens den har ligget fortøyd langs gjestebryggen.

– Er du redd for at gjestehavnen kan bli en dumpingplass for båter?

– Det har jeg ingen kommentar til, å si noe til det vil bare bli spekulasjoner, sier Kurt Bøystad.

I slutten av september i 2015 sank en eierløs fritidsbåt ved bryggen i Sandvika. Prisen for å heve og fjerne båten kom på 50.000 kroner. Brannvesenet la ut lenser rundt havaristen for å fange opp eventuell forurensing. Etter én uke ble den fjernet.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.