Skip to main content

Foreslår 4 millioner ekstra til medisinmangel i revidert nasjonalbudsjett

KREVENDE: Nye krav om sikkerhetsordninger på merking legemidler, for å hindre forfalskninger kan også påvirke leveransene.

Etter en tredobling i saker knyttet til medisinmangel ser Regjeringen behov for større bevilgning.

Siden 2014 har Legemiddelverket opplevd en dramatisk utvikling i manglende medisiner til apotekene. Regjeringen foreslår nå å øke Legemiddelverkets bevilgning med fire millioner kroner.

Har du opplevd medisinmangelen? Send oss en e-post!

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, er fornøyd med forslaget.

– Både på legenes og pasientenes vegne. Vår målsetting er at alle pasienter skal få en god behandling, selv når det er mangler på medisiner, sier han.

FORNØYD: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, varslet om kritisk utvikling for medisiner, tidligere i år.

Fagdirektøren mener at fire millioner ekstra vil gi dem nok kapasitet til håndtere dagens situasjon – om det er tilstrekkelig for fremtiden er derimot usikkert. Han viser til at de allerede har fått 609 meldinger om mangler i 2019 – mot fjorårets 684 mangler.

– Dette problemet har vokst dramatisk og rammer stadig flere. Med den ekstra bevilgningen vil vi kunne øke vår kapasitet for å takle mangelsituasjonene bedre og raskere enn vi gjør i dag, sier han.

Vil ha beredskapslager for kopper

For å styrke vaksineberedskapen i Norge har Regjeringen også foreslått å sette av 12,8 millioner kroner til anskaffelse av et nasjonalt beredskapslager av vaksine mot kopper. I Regjeringens pressemelding (ekstern lenke) forklarer eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug, at man ikke trenger å være bekymret for å bli smittet av kopper slik situasjonen er i dag.

– Vi kjøper inn vaksine i beredskap for å være føre-var, sier hun i pressemeldingen.

Medisinmanglene i Norge

I februar i år kunne Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Varsler om dramatisk medisinmangel . 684 såkalte mangelsituasjoner – medisiner som ikke har kommet til apotekene – ble meldt inn i deres register i løpet av fjoråret, en kraftig økning fra årene før.

Så langt i år har det blitt meldt inn 341 nye mangelsaker på legemidler, på alt fra Paracet til kreftbehandling. Totalt har det vært hele 590 mangelsituasjoner i år, medregnet vedvarende utfordringer fra tidligere år.

Les Budstikkas saker om hvordan medisinmangelen påvirker kommunen:

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.