Skip to main content

Foreldre til psykisk funksjonshemmede leter: – Hvor skal Ivar (19) bo?

Venter: Håkon Gerhardsen er blant mange som venter på tilrettelagt bolig for sønnen Ivar (19). Livet i underetasjen hos foreldrene kan bli ensomt når det ikke kommer så ofte besøk.

Over 200 barn og unge med psykisk utviklingshemming vil trenge tilrettelagt bolig i Bærum kommune de neste 15 årene. For noen begynner det å haste.

Ivar Hustveit Gerhardsen er 19 år. Han går på tilrettelagt undervisning på Rud videregående skole, og bor i underetasjen hjemme hos foreldrene på Bærums Verk. Han er blant mange unge med psykisk funksjonshemming som vil trenge bolig i nærmeste fremtid.

– Jeg vil gjerne bo sammen med venner, sier Ivar.

Møte med kommunen

Håkon Gerhardsen er Ivars far, og var med å stifte foreldregruppen Mea Domus for noen år siden. Gruppen har som mål å sikre unge i Bærum med spesielle omsorgsbehov en trygg og langsiktig bosituasjon.

Flere foreldregrupper har de siste årene gått sammen og bygget bofellesskap for sine ungdommer med støtte fra Husbanken. Nå har Husbanken endret regelverket og gir bare støtte til kommunen. Dermed må kommunen stå for byggingen. Foreldrene er bekymret for at det gjøres for lite. I slutten av forrige uke arrangerte de et stort møte med Bærum kommunes administrasjon, politikere og Husbanken.

LES OGSÅ: Politikere presset til å svare om boliger for psykisk utviklingshemmede 

Bør melde behov fire år før

Torbjørn Espelien (Frp), ny leder av hovedutvalg for bistand og omsorg, innrømmet at Bærum må ha en mer aktiv rolle i å skaffe boliger enn tidligere. I fjor ansatte kommunen en egen boligkoordinator som til nå har hatt møter med 84 foreldre til barn med boligbehov. Kommunen har kartlagt 233 brukere som vil få behov for omsorgsbolig de neste 15 årene. Den yngste er født i 2013.

– Foreldre bør begynne å jobbe med saken og melde behov gjerne fire år før barna fyller 18. For det er en lang vei å gå, sa Roar Sand, som er seniorrådgiver i Husbanken.

– I den langsiktige investeringsplanen har vi lagt inn midler til å bygge ca. 20 omsorgsboliger i året i en 10 års periode, sa Morten Svarverud. Han er konstituert kommunalsjef for pleie og omsorg.

LES OGSÅ: – Hvor blir det av boligene? 

For Ivar og hans foreldre kan det bli lenge å vente.

– Ivar ser at brødrene hans flyr ut og får venner på besøk hele tiden, mens han blir sittende. Det er sårt. En skal huske på at det i denne gruppen finnes mange ensomme hjemmeboende utviklingshemmede som vil profittere sterkt på et bofellesskap, sier Håkon Gerhardsen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.