Skip to main content

Foreldre kjøper seg fri fra barnas bursdagsfeiring

HEST OG FEST: Gårdskjerring Hanne Erdahl Korsmo tilbyr gårdsbursdag for barn i alle aldre mot en prislapp nærmere 3.000 kroner. I dag er det Aurora Kroken (7) som er, bokstavelig talt, dagens midtpunkt.
HEST OG FEST: Gårdskjerring Hanne Erdahl Korsmo tilbyr gårdsbursdag for barn i alle aldre mot en prislapp nærmere 3.000 kroner. I dag er det Aurora Kroken (7) som er, bokstavelig talt, dagens midtpunkt.

Tilbudene er mange, og de profesjonelle bursdagsarrangørene blir stadig flere. Mens foreldrene senker skuldrene, kan barna dra til gårds, danse eller slåss.

– Vi skal ri!

Åtte småjenter stormer nedover bakken og bryter stillheten. Forbi låven, der gråtassen holder hus, mot beitet der hestene og kuene slåss om høyet, og hestene triumferende jager kuene bortover de smale stiene gjennom snøen.

– Vi skal ri!

Gårdskjerring Hanne Erdahl Korsmo kommer ut porten fra jordet med Erik, en brunsort vallak som åpenbart er vant til høylytte småjenter. Han følger rolig etter Hanne gjennom flokken.

– Hvem synes dere skal få ri først? spør hun.

– Aurora! roper jentekoret.

BILDEGALLERI:Se flere bilder ved å bla i bildekarusellen øverst i saken

Vil ikke feire hjemme

Aurora Kroken er syv år i dag, og hun ønsket seg dette; en gårdsopplevelse med klassekameratene, kuer, kaniner, kanefart, og en sau med caps.

Sauen har hun sett på nettsiden til Rønningen gård.

Det var denne siden mamma Marthe fant tilfeldig, da Aurora ba om en bursdag borte hjemmefra.

Både hun og bursdagsbarnets pappa Bjørn er fornøyde med løsningen, selv om det koster mer enn å arrangere selv. Drøyt 3.000 kroner betaler de.

Men foreldrene har forklart at dette er noe utenom det vanlige, og Aurora er innforstått med at selskapet også er bursdagsgaven hennes.

– Det er veldig godt å forlate kaoset hjemme og stikke ut her. Så mange barn lager mye støy. Det er jo ikke noe vondt i det, men som voksen blir man sliten av det. Her ute gjør det ingenting.

Aurora er førsteklassing med 15 klassekamerater. Det kan bli mange å ha i hus.

Tilrettelagt gårdsbursdag

– Hvis dere blir lei av å vente, kan dere base i snøen eller mate kaninene, sier Hanne, hvorpå fem jenter umiddelbart spretter hvinende over veien og opp i snøfonna.

Marthe tar bilder av Aurora smilende på hesteryggen, Bjørn passer på at alle har votter. Ellers har gårdskjerringa kontroll på det meste, med bistand fra mannen, «gårdsgutt» Atle Korsmo.

Hun slenger to nye jenter opp på hesten, og hjelper en tredje av med hjelmen. Klassens fem gutter gjør veien utrygg med hver sin snowracer.

Bursdagsgjengen har kommet til dekket bord. Alt Aurora og foreldrene har måttet gjøre, er å velge middag, dessert og aktiviteter – traktorkjøring, ridning, skyting med luftgevær, aking eller konkurranser.

Aurora har valgt kake med rosa glasur til dessert. Hanne serverer hjemmebaksten i en gapahuk ved skogbrynet, mens barna synger «Hurra for deg».

Foreldre kjenner på presset

Rønningen gård er en av mange muligheter for dem som vil flytte bursdagen bort fra hjemmet noe som blir stadig mer vanlig og akseptert, ifølge Erika Ravne Scott, førstekonservator ved Norsk Folkemuseum.

Hun har skrevet doktorgrad om bursdagsfeiringer, og mener økningen skyldes en kombinasjon av at foreldre jobber mer og har mer penger, og at det kommer stadig flere kommersielle aktører på markedet.

I tillegg forventes det nå gjerne at mange blir invitert, og foreldre føler seg forpliktet til å følge opp utviklingen.

– Det finnes ingen annen sosial begivenhet som går så på rundgang som bursdagsselskaper på barneskolen, påpeker Ravne Scott.

Dette medfører selvsagt at barna sammenligner, noe hun mener foreldrene bør være bevisste på.

– For de aller fleste er det gøy med bursdag, men de fleste skoleklasser har noen som føler seg utenfor og har det ugreit hjemme. Derfor er det viktig at foreldrene forklarer at folk har det forskjellig, med forskjellige muligheter.

Mange valgmuligheter

De bør også lytte til barnets ønsker. Det som var veldig festlig på 8-årsdagen, er kanskje ikke særlig kult når barnet fyller ni.

Og det er ikke nødvendigvis slik at borte er best, ifølge Ravne Scotts undersøkelser.

– Mange sa de syntes det var like gøy å være hjemme. Etter tre ganger på McDonald’s syntes de ikke det var særlig morsomt.

McDonald’s var en av de første aktørene til å tilby et bursdagskonsept i Norge, i dag har de fem forskjellige feiringer du kan velge blant.

Av andre muligheter finnes blant annet hobbybursdag med smykkelaging og hockeybursdag hos Frisk Asker. Eller hva med en dansetime for alle bursdagsgjestene?

Leier koreograf for to timer

– Hvor er danseskoene mine? Hvor er danseskoene mine?

Alexandra Finngaard Riise spinner rundt inne i det festpyntede rommet på KGB Dans & ballett

Mor Karianne gir datteren beskjed om at de ligger i den lilla posen. Og at hun kan «ta det helt med ro!»

De andre barna og den andre åtteårsjubilanten, Mathea Elstad, er allerede på plass i dansesalen, der instruktør Michel Gomez har tatt oppstilling (hun er ikke i slekt med popstjerne Selena Gomez, noe hun har fått gjentatte spørsmål om).

Mathea og Alexandra har valgt sangen «Call me maybe» av Carly Rae Jepsen, og lagt den ved den elektroniske innbydelsen. Michel har laget en dans til sangen, og den skal jentene nå få lære.

– Er det noen av dere som har danset før? Roper hun.

– Ja! Armer i været.

– Skal vi sette på sangen med en gang?

– Ja!

Elsker Justin Bieber

Hos KGB Dans & Ballett har de 1–2 bursdager i uken, så Michel har god trening i å lage dansetrinn for alle aldre, hun har hatt jubilanter på alt fra fire til fjorten år.

Justin Bieber er en gjenganger på musikkfronten, særlig blant jentene, mens gutter gjerne vil lære hiphop eller breakdance.

– Også har Gangnam-style vært populært i det siste, legger hun til.

Michel smiler bredt mens hun hopper frem og tilbake, får jentene til å spinne rundt og nikke med hodene imponerende synkront.

– En gang til, så skal dere få drikkepause!

Foreldre slår seg sammen

Et dansekalas for småjenter koster 1.600 kroner, i tillegg kommer mat og drikke som foreldrene selv må stå for. Det blir en god del når barna er mange, påpeker Karianne.

– Jeg hadde ikke gjort dette alene. Men det er fint å slå sammen litt. De er 29 barn i klassen, så det blir mange bursdager.

I tillegg kommer vennegrupper, foreldregrupper og andre arrangementer. I fjor prøvde Karianne en rimeligere løsning – hun leide barnehagen (200 kr) og handlet inn maten på Europris.

Trude Elstad, mamma til Mathea, forsikrer at barna på ingen måte forventer denne type arrangement.

– Det er ikke alltid de synes Megazone eller de andre store stedene er så morsomme. Ha fire jenter på overnattingsbursdag med piknik under kjøkkenbordet, så er de lykkelige. Men det er greit med litt variasjon.

Slåss i bursdag

Se for deg 10 småjenter i prinsessekjoler og kroner som slåss. Det kunne kanskje vært en ny Disney-film, men i stedet er det en del av bursdagskonseptet til Kamphuset på Rud.

Det vil si, tilbudet er aller mest brukt av gutter, og du vil nok oppleve mindre slåssing enn i en gjennomsnittlig barnebursdag.

Forrige helg tok Pål-Sindre med seg syv kamerater på taekwondofest i anledning 11-årsdagen. Moren hans, Hanne Johannessen, tok med seg pølser, kake og en venninne til en annerledes bursdagsopplevelse.

– Sitt ned, sier instruktør Bjørn Abrahamsen, og guttene setter seg straks.

De følger med som tente lys, mens han forklarer teknikker, slag og spark.

Så får de prøve seg på plastplanker og tjukkaser, og ledes gjennom to timer med leker og konkurranser:

Hvem har det morsomste hoppet? Hvem kan forsere flest stablede puter? Bursdagsbarnet får gave av arrangørene også, et par taekwondosko.

Mye for pengene

Mor Hanne har tidligere arrangert bursdager i både basseng, lekeland og diskobursdag, og hun kan nesten ikke huske sist sønnen var i en hjemmebursdag.

– Forventningene til bursdagen blir nok større, etter hvert som de blir eldre, tror hun.

Men samtidig inviterer de ikke så mange lenger. Denne gangen er hun imponert over hvor mye de har fått for de 1.000 kronene hun betalte.

– Ingen falt utenfor, og det var ingen sure miner i løpet av hele selskapet. De ville bare holde på lenger, og de heiet hverandre frem.

Selv satt hun mest på sidelinjen og deltok i heiingen. Og bursdagsbarnet selv?

– Han er strålende fornøyd, og har følt seg som konge for en dag!

I tillegg har flere kinoer, svømmehaller og familierestauranter ulike tilbud for bursdagsfeiring.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.