Skip to main content

Forbannet over ytrings-nei i formannskapet

VIL SKJERPE: Om ytringsfiheten ikke fungerer når behovet er til stede, så er det alvorlig, sier Stein Stugu.
VIL SKJERPE: Om ytringsfiheten ikke fungerer når behovet er til stede, så er det alvorlig, sier Stein Stugu.

– Jeg er sint, overrasket og skuffet. Dette trodde jeg det var enighet om, sier Rødts Stein Stugu etter formannskapets nei tirsdag.

Det var Høyre, Frp og Venstre som vendte tommelen ned for anken på Stugus vedtaksforslag om at kommunalt ansatte skal ha ytringsfrihet og rett til å ta opp faglige uenigheter internt og eksternt.

– Ytringsfriheten fungerer ikke i kommunen i dag. Signalet for å etablere en annen ytringskultur må komme fra toppen. Vi vet at det for eksempel er konkurranse mellom skolene, og at det legges opp til positiv omtale og omdømmebygging. Men hvis dette får en form som gjør at man legger bånd på kritiske ytringer og systemkritikk, så må man gjøre noe med det. Omdømmebygging kan ikke sperre for nødvendig kunnskap for innbyggere og politikere som skal fatte vedtak, hverken i skolen, i barnehagen eller helsesektoren, sier Stein Stugu (R).

LES OGSÅ: Lærere raser mot fryktkultur i skolen

  Ytringsfrihetens kår i Bærum

Godt nok ivaretatt

– Dette er en oppkonstruert problemstilling og jeg er uenig i premisset. Ytringsfriheten er nedfelt i grunnloven og i kommunale retningslinjer. Dette blir godt nok ivaretatt i dag – og med Rådmannens tiltak fremover. Hverken positiv omdømmebygging eller kommunens retningslinjer er til hinder for at ansatte kan ytre seg om kritikkverdige forhold, sier Høyres gruppeleder Bjørn Røtnes.

LES OGSÅ: Ber om ekstern advokat for å få bukt med hysjkultur

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.