Skip to main content

Folkehelseinstituttet slår flåttalarm

FORSIKTIGE: – Folk må ta sine forholdsregler når de ferdes på Brønnøya, sier velleder Svein Børge Hoftun. Antallet flått har økt på øya og Folkehelseinstituttet sjekker nå bestanden for TBE-virus. FOTO: KARL BRAANAAS

Folkehelseinstituttet sjekker nå om flåttviruset TBE har spredt seg til Brønnøya. I så er den farlige flåttsykdommen spredt seg til indre del av Oslofjord-området.

– Det er bekymringsfullt at Folkehelseinstituttet har funnet det nødvendig å foreta en slik granskning. Men samtidig er det bra at vi gjennom en slik undersøkelse kan få fakta på bordet, sier leder for Brønnøya vel, Svein Børge Hoftun.

I juni ble det hentet inn et stort antall flått fra Brønnøya, og det ble funnet store mengder av de såkalte nymfene som er mellomstadiet mellom larve og ferdig utviklet voksen flått. Det er disse nymfene, som bare er 1 1/2 millimeter, som sprer mest smitte.

Infeskjon av TBE-virus

Skogflåttencefalitt skyldes infeksjon av TBE-virus. Dette viruset kan gi alvorlig sykdom i form av hjernebetennelse.

– Vi har ingen sikre tegn på at smitten har kommet så langt inn i Oslofjorden, men siden alt tyder på at det er kommet langt mer flått både til Brønnøya og Håøya har vi valgt å ta prøver der, forteller avdelingsdirektør Preben Ottesen i skadedyravdelingen i Folkehelseinstituttet.

Dersom det viser seg at viruset har spredt seg til nye områder, som Brønnøya, må Folkehelseinstituttet endre sin rådgivning om hvor det er nødvendig å ta forebyggende virusvaksine. Svaret får man først til vinteren.

Flere prøver

– Vi har tatt prøver langs hele Sørlandet også, og det er en omfattende jobb å sjekke de mange tusen prøvene, sier Preben Ottesen.

Velleder Hoftun sier folk må ta sine forholdsregler og pakker inn bena godt når de ferdes på øya.

– Det er registrert tilfeller av borreliose her tidligere, sier han.

I fjor hadde Brønnøya vel reduksjon av rådyrbestanden på agendaen, men det stoppet kommunen. Det er kjent at både elg og rådyr er verter for flåttnymfer og at det er en sammenheng mellom antallet hjortedyr og flått.

– Vi fikk beskjed om at vi måtte opprette jaktområder og etablere jaktlag, men det var ikke mulig å få til med så delte meninger som det er om rådyrene, sier Hoftun, som mener at kommunen kan bli nødt til å se på saken igjen.

– Om det skulle vise seg at TBE-viruset har spredt seg til øya må Asker kommune se på saken på nytt, sier vellederen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.