Skip to main content

– Folk vet ikke når de skal blinke i rundkjøringer

FOR DÅRLIG PÅ BLINK: Denne rundkjøringen i krysset Billingstadsletta/Billingstadveien er én av fem rundkjøringer i Asker og Bærum hvor Asker og Bærum Trafikksikkerhetsforening har ført statistikk.

Blinker du både på vei inn og ut av en rundkjøring? En fersk undersøkelse fra Asker og Bærum Trafikksikkerhets-forening viser at mange av oss ikke gjør det.

Asker og Bærum Trafikksikkerhetsforening har kontrollert bilisters bruk av blinklys i de samme fem rundkjøringene og T-kryssene gjennom flere år.

Der trafikantene svikter mest, er i forbindelse med rundkjøringer. Kun 39 prosent av 2.095 bilister bruker blinklys riktig, ifølge trafikkforeningen.

– Det som er litt trist, er mange ikke oppfatter at en rundkjøring er et vanlig kryss med en sirkel i midten. Hvorfor skal du ikke blinke til venstre i en rundkjøring når du blinker til venstre i et T-kryss? spør Per Øgland, leder i trafikksikkerhetsforeningen.

– Viktig for andre i trafikken

RUNDKJØRING ER ET KRYSS: Per Øgland er forundret over at folk ikke blinker slik de pleier å gjøre når de kommer til en rundkjøring.

I undersøkelsen blinket kun 27 prosent av venstresvingende bilister før de kom inn i rundkjøringen, mens 46 prosent blinket på vei ut. Av dem som skulle til høyre, blinket 55 prosent, mens 34 prosent av dem som skulle rett frem blinket på vei ut.

– Det er interessant for andre bilister å vite hvilken vei du skal, derfor bør alle blinke både på vei inn og ut av rundkjøringer. Bruk av blinklys er et viktig bidrag til å gi sikker og smidig trafikkavvikling i sterkt trafikkerte kryss, mener Øgland.

LES OGSÅ: Trafikkfelle på Tanum – busk skjuler skolebarna  

For undersøkelsen avslører at i vanlige T-kryss er bilistene mye flinkere. 80 prosent av 1.784 kontrollerte brukte blinklys.

– Det er en svak forbedring fra tidligere år, men tallene er gjennomsnittlig ganske stabile, sier Øgland.

LES OGSÅ: I denne rundkjøringen hersker det kaos  

For slappe i rundkjøringer

Årsaken til de store forskjellene i bruk av blinklys mellom rundkjøringer og T-kryss, tror Øgland ligger hos hver enkelt bilist.

– Det er en litt slapp tendens hos bilistene. Jeg tror ikke alle har fått med seg at de skal blinke til venstre på vei inn i rundkjøringer, tror Øgland.

Han synes ikke de ansvarlige for trafikksikkerhet, som Statens vegvesen, Trygg Trafikk og hans egen trafikksikkerhetsforening, har vært for dårlige med informasjonen. Heller tvert imot.

– Jeg vil si at Statens vegvesen har vært flinke til å legge ut informasjon både på sine egne nettsider og YouTube. I tillegg vet jeg at også at trafikkskolenes forbund er veldig opptatt av disse resultatene og tar dette opp med sine elever, forteller Per Øgland.

LES OGSÅ: Trafikkeksperiment på Haslum ble kø-produsent  

 

Les flere artikler