Skip to main content

– Folk må tåle mobilmastene

FORTVILER: – Noen steder må vi gi opp, i andre områder sliter vi i årevis for å få bygge, sier dekningssjef hos NetCom/ TeliaSonera, Tommy Johansen.
FORTVILER: – Noen steder må vi gi opp, i andre områder sliter vi i årevis for å få bygge, sier dekningssjef hos NetCom/ TeliaSonera, Tommy Johansen.

Mobilselskapene sliter i Asker og Bærum. Resultatet er dårlige løsninger.

– Noen steder må vi gi opp, i andre områder sliter vi i årevis for å få bygge. Klagene fører ofte til dårligere plasseringer, som igjen gjør at vi må sette opp flere basestasjoner enn det vi ellers måtte gjøre, forteller dekningssjef i NetCom/TeliaSonera Tommy Johansen.

De tre største mobiloperatørene i Asker og Bærum, NetCom/TeliaSonera, Telenor og Mobile Norway sliter. Kravstore kunder klager daglig på dårlig dekning, men området er, ifølge utbyggerne, Norges verste å bygge ut – de færreste vil ha mastene i nærheten av der de bor og lever.

LES OGSÅ: Frykter 24 meter høy mobilmast

– Dette er infrastruktur

I går, torsdag, fortalte Budstikka om massive klagestrømmer på mobilmaster og -antenner, og strålefrykt som ender i bitre nabokonflikter. Tommy Johansen har lite til overs for motstanden de møter.

– Ikke når forskningen viser at verdiene med radiobølger som folk blir utsatt for bare er 1/100 – 1/1000 deler av de grenseverdier som WHO og Statens strålevern har satt som høyest lovlige verdi, sier han.

LES OGSÅ: Naboer i harnisk over planlagt monstermast

Har forståelse

Arild Sunde, eiendomssjef hos Mobile Norway, sier han kan forstå at folk ikke liker å ha store stålkonstruksjoner som nærmeste nabo, men han mener folk må se hvorfor det bygges ut.

– I områder der det ikke er høye hus eller andre konstruksjoner, må vi feste antennene på nye stolper og master. Det er ikke annerledes enn for annen infrastruktur. Det har både televerk og elektrisitetsverk gjort før oss, i mange år, sier Sunde.

LES OGSÅ: Statens strålevern: – Ingen helsefare

Tett og lavt

I dag er det rundt 600 basestasjoner i Asker og Bærum, med mellom tre og ni antenner på hver, en for hvert mobilsystem.

– I 1993, da vi begynte å bygge ut GSM, trodde vi 2.000 basestasjoner var nok i hele Norge. Nå har vi og Telenor 11.000 basestasjoner og det kommer stadig flere, forteller Johansen.

Ingen av utbyggerne, kan si noe om hvor mange flere basestasjoner de vil trenge i Asker og Bærum i fremtiden, men både bruken og befolkningen fortsetter å vokse.

LES OGSÅ: Ansatt i Statens strålevern kjemper imot mobilmast

Klager på dekning

Området byr i utgangspunktet på utfordringer når det gjelder utbygging, med mange eneboliger og kupert terreng. Løsningen blir ofte å plassere basestasjonene lavere og tettere, hvilket igjen gir svakere signaler.

Per i dag er det spesielt i områdene Bærums Verk–Lommedalen, Rykkinn–Skui, Fornebulandet og enkelte steder i Asker at folk klager på dekningen.

– Skal signalene bli gode, er det best at de møter minst mulig hindre. Da jobber også mottagerens pc og telefon langt lettere, understreker Johansen.

LES OGSÅ: Asker og Bærum kan få mobilmast-sjokk

Store utbygginger

Dekningssjefen er spent på jobben de skal gjøre fremover.

– Neste år skal vi blant annet etablere nye basestasjoner i Rugdefaret, Lensmannslia, Løxaveien, Kadettangen, på Nesøya, i Sandvika, Snarøykilen og på Bekke-stua, forteller han.

LES OGSÅ: Mobilmast flyttet 100 meter etter protest. Nå raser nytt nabolag

Mobilselskapene understreker at flere av dem forsøker å samlokalisere seg der det er mulig, ved å bruke hverandres master.

– Men dersom vi ikke kan etablere basestasjoner i villaområder, vil enkelte ikke kunne ringe eller laste ned informasjon til mobiltelefonen uten å måtte stå på terrassen. Noe de fleste oppfatter som en vesentlig ulempe, sier Arild Sunde i Mobile Norway.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.