Skip to main content

Flytende betong rant rett i Sandvikselva

RYDDET OPP: Fredag ettermiddag ryddet firmaet Carl C Fon for å fjerne betongen som rant ned Slependveien og ut i Sandvikselva.

Betongen fløt som en stri bekk ned Slependveien og ned i Sandvikselva. Den tykke massen flommet ut av et hull ned til den nye E16-tunnelen som sprenges.

Natt til fredag morgen gikk det riktig så galt under arbeidene med den nye Bjørnegårdtunnelen. Betong som sprøytes inn i tunneltaket gikk rett ut i det fri og havnet i fiskerike Sandvikselva.

– Før vi sprenger tunnelen sprøyter vi med høyt trykk en type sement, fyllmasse inn i fjellet. Det er ved en injeksjon fyllmassen har gått gjennom sprekker i fjellet og ut i terrenget i en stikkvei til Slependveien, forteller byggeleder for Bjørnegårdtunnelen Anne-Lise Gillebo i Statens vegvesen til Budstikka.

LES OGSÅ: Bærumsveien stenges ved E16 - her kan det bli kaos

Setter ut vakter

Å injisere fjellet med sementmasse er nødvendig for å tette tunnelen slik at grunnvannet ikke skal lekke inn i tunnelen. Hvis grunnvannet synker, kan det påføre setningsskader på overliggende bygninger. Ved å tette fjellet, sikres derfor både tunnelen og bygningene for skader.

Gillebo forteller at veivesenet har egne vakter i enkelte områder når slikt arbeid utføres. Dette er spesielt i områder hvor det er mye bebyggelse der injeksjonsmassene er antatt å kunne gjøre betydelige skader.

– I dette området hvor et nå er lekkasje har vi ikke hatt vakter. I den andre enden av tunnelen, nærmest Sandvika, har vi imidlertid hatt det. Vi plukker ut områder hvor vi mener risikoen er størst. Det er ikke uvanlig at slikt skjer fra tid til annen, sier Gillebo.

HER RANT DET UT: Fra dette hullet i bakken over den nye tunnelen rant betongen ut etter at den ble injisert i fjellet under bakken. FOTO: CHRISTIAN BREVIK

Arbeidene i tunnelen foregikk natt til fredag og lekkasjen ble oppdaget fredag morgen ved innkjørselen til Bjørnegård, ca. 20–25 meter fra avkjøringen ved Slependveien. Skaden er under utbedring og veivesenet har startet med å fjerne sementen og gruse veien.

LES OGSÅ: Kraftige E16-sprengninger gjør beboere redde

Fyllmasse i elven

Deler av fyllmassen har gått rett ut i Sandvikselva.

– Det er tatt prøver av vannet i elven og Bærum kommune er informert. De prøvene vi har tatt så lang tyder på at den ikke er blitt skadet, sier Gillebo som nå vil gå igjennom alle rutiner med entreprenøren NCC når det gjelder denne type arbeider.

– Dette ser heldigvis ut til å ha gått bra. Jeg oppdaget utslippet fredag morgen da jeg var på fiskeklekkeriet på Hamang. Jeg så at eleven var litt grå. Jeg fant kilden til sementen som rant ut fra en stikkvei i Slependveien og fikk varslet veivesenet som raskt fikk kontroll over situasjonen, forteller Morten Merkesdal i vilt- og fiskeforvaltningen i Bærum kommune.

Han mener utslippet ikke skal ha skadet eleven og fisken der.

– Det går mye vann i elven slik at den massen som har rent ut er blitt tynnet ut. Heldigvis har det gått bra og jeg synes veivesenet reagerte raskt og gjorde en god jobb, dette var et uhell, sier Merkesdal.

LES OGSÅ: Nå starter jobben med E16 fra Rud til Vøyenenga

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.