Da SK333 til Bergen tok av og forsvant vestover mot Bergen i 1998, var det mange som gledet seg over at flystøyen fra Oslo lufthavn Fornebu endelig var historie. Park, grøntarealer og fuglekvitter har erstattet asfalt, eksos og motorstøy. Men under broen i Nansenparken vedvarer støyen fra flyplassen, dog i en noe annerledes form.

– Jeg synes lyden er høy og påtrengende, og jeg slipper ikke unna, sier Birgitta Antoniou fra Jar. Hun bruker Nansenparken daglig til sine kveldsturer med hundene sine. Selv om hun synes idéen er god, skulle hun ønske de nå kunne bytte "kassett" eller eventuelt dempe lyden.

– Jeg forstår idéen, og synes den er god, men jeg forstår ikke lydene? Hva har denne lyden med en flyplass å gjøre?, sier Antoniou.

(SE VIDEO OG HØR LYDENE I TOPPEN AV SAKEN)

– Bra folk sier i fra

Det er Kulturbyrået Mesén som satte opp kunstverket i Nansenparken for to og et halvt år siden. Mesén, som formidler kunst og kultur i det offentlige rom, fikk med seg komponist Christian Eggen samt NRK-radio på prosjektet Lyden av Oslo Lufthavn, Fornebu. Også 7. klasseelever ved Snarøya skole har deltatt i prosjektet.

– Hvis installasjonen er til sjenanse for folk, må vi jo gjøre noe. Det er bra folk sier i fra, sier Vibeke Christensen i Mesén.

Hun forklarer at lydbildet forandrer seg gjennom dagen, og at på kvelds - og natterstid er volumet betraktlig lavere enn på dagtid.

– Lydene er tilpasset døgnet, slik at om morgenen er det fuglekvitter, og det er betraktelig lavere volum om kvelden og natten, sier Christensen.

LES OGSÅ: Lydløype på Fornebu utsatt

Stadig nytt publikum

Kunstinstallasjonen hadde i utgangspunktet en levetid på tre år, men i følge Vibeke Christensen vil den ikke bli tatt ned før sommeren i hvert fall.

– Det er en stor monteringsjobb bak dette, og verket får jo stadig nytt publikum, så det blir nok ikke tatt ned før tidligst til sommeren, sier Christensen fra Kulturbyrået Mesén.

– Lydinstallasjonen, skal være til glede og overraskelse for besøkende, og byr på Knut Hamsun, Jonas Lie, Mor Theresa, Charlie Chaplin og Paven samt stereo-opptak av de siste flyene som landet og tok av fra Fornebu i 1998. Andre lydbilder gjenskaper den sitrende stemningen på flyplassen, og gir assosiasjoner til den store verden der ute, og følelsen av å reise. Og hvordan høres det egentlig ut, oppe i luften?, står det på Mesén sine sider.

– Jeg holder meg for ørene, eller går rundt hvis jeg kan, sier Birgitta Antoniou.

– Vi vil sjekke om det kanskje er litt høyt, da skrur vi ned lyden, sier Christensen.

Vil du lese mer om lydinstallasjonen, kan du gjøre det her.

Hva synes du om kunstprosjektet i Nansenparken? Hør noen av lydene i videoen i toppen av saken.