Skip to main content

Fleskum-malerne skapte begeistring på Høvik

Inger Johanne Mehle Evje akkompagnert av Grethe Steen-Olsen med forestilling om de seks kunstnerne som tilbragte sommeren 1886 på Fleskum gård, her på Høvik bibliotek.
Inger Johanne Mehle Evje akkompagnert av Grethe Steen-Olsen med forestilling om de seks kunstnerne som tilbragte sommeren 1886 på Fleskum gård, her på Høvik bibliotek.

Vakker nasjonalromantikk på store lerret og kunstnerne som malte dem var temaet på Høvik bibliotek. Fleskum-malerne imponerer fremdeles.

– De malte fantastiske bilder, og fanget lyset på samme måte som Skagen-malerne. Dette er vakker nasjonalromantikk. Forestillingen var kjempegøy, sa skuespiller Pia Borgli.
Hun er vokst opp på Valler, og er godt kjent ved Dælivann. Men hun hadde glemt historien om Fleskum-malerne. Den fikk hun frisket opp lørdag.

 

SE BILEDSERIEN HER

Inger Johanne Mehle Evje har laget forestillingen om de seks kunstnerne, som tilbragte sommeren 1886 på Fleskum gård. Her malte de bilder som ble berømte langt ut over Norges grenser. Mest kjent er vel «Gutten med seljefløyten».

Seks malere

Kunstnerkolonien besto av malerne Erik Werenskiold, Gerhard Munthe, Harriet Backer, Kitty Kielland og Eilif Peterssen, de ble invitert av Christian Skredsvig og hans kone Maggie Plahte til et opphold på Fleskum. Det var historien om deres liv og kunst, som Mehle Evje fremførte i tekst og toner, mens lysbilder av originalkunsten ble vist på veggen, akkompagnert av Grethe Steen-Olsen.

– Storartet forestilling. Godt fremført. Jeg likte alt. Selv om jeg har sett bildene før, kjente jeg kun hovedtrekkene i historien om Fleskum-malerne. Dette var flott, sa Thor Falkanger og fikk støtte fra Betty Borgli:

– Jeg har bodd i nærheten i 50 år og kjenner igjen motivene fra Fleskum. Det var fint å få dem presentert med kjente melodier og dikt fra perioden. Dette var fantastisk, sa hun.

Det var Høvik bibliotek og Høvik biblioteks venner som inviterte til arrangementet kultur på lørdag, som trakk rundt 70 tilhørere.

 

LES OGSÅ: Verdifullt tilbakeblikk

 

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.