Skip to main content

Flere språkfeil i Høyre-brosjyre

TRE FEIL: To ord er falt ut i teksten der Akershus Høyre presenterer sin skolepolitikk. I tillegg er det lagt til et "et" for mye i faktaboksen. FAKSIMILE: AKERSHUS HØYRE
TRE FEIL: To ord er falt ut i teksten der Akershus Høyre presenterer sin skolepolitikk. I tillegg er det lagt til et "et" for mye i faktaboksen. FAKSIMILE: AKERSHUS HØYRE

I valgbrosjyren etterlyser Akershus Høyre bedre lese- og skriveferdigheter blant skoleelever. Men i brosjyren er det flere klare skrivefeil...

"En av fem elever går ut av grunnskolen uten å kunne lese og skrive skikkelig. Internasjonale kunnskapstester viser at norske elever ikke resultater som gjør dem i stand å håndtere det samfunnet som møter dem etter endt skolegang."

Slik heter det i Akershus Høyres valgbrosjyre foran høstens stortingsvalg. Janne Bondi Johannessen, professor i lingvistikk, fant umiddelbart to feil i eksempelet over.

- Dette er pinlig. På den annen side kan man si at det er et bevis på at det står ganske dårlig til med språkkunnskapene hos enkelte. Feilene demonstrerer hvor dårlig det står til, sier Bondi Johannessen.

Hva mener du? Si din mening!

Logisk brist

Dette er feilene i setningene over:

* Det mangler et eller flere ord mellom "norske elever ikke" og "resultater som gjør".

* Det mangler et ord mellom "gjør dem i stand" og "å håndtere".

- Dette med "gjør dem i stand å håndtere" kunne vært dialekt. I noen dialekter fjerner man preposisjonen "til". Men vi gjør det ikke i Akershus. Og det hører definitivt ikke med i standardspråket, sier Bondi Johannessen.

Umiddelbart tenkte professoren fra Kolsås at hun sto overfor et eksempel på at noen hadde slurvet når de kopierte og limte inn tekst i et tekstbehandlingsprogram. Men etter å ha studert setningene nærmere, er hun ikke lenger overbevist.

- Det er ikke mulig å sette inn et enkelt ord mellom "ikke" og "resultater" og få en ordentlig mening. For det er jo ikke resultatene elevene oppnår på prøvene, som gjør dem i stand til å håndtere samfunnet. Det er kunnskapen de har, som gjør dem i stand til å håndtere samfunnet. Her er det en logisk brist, sier Bondi Johannessen.

- Sløv korrektur

Første nestleder i Akershus Høyre, Hårek Elvenes fra Bærum, blir først taus når han får høre om skrivefeilene.

- Da har språkvasken vært for dårlig. Det burde ikke ha skjedd. Men jeg synes å ha registrert at det også har vært feil i Budstikka, sier Elvenes.

Ifølge stortingskandidaten er ikke programmet skrevet av en enkelt person. Det er snarere et lappeteppe av forslag fra ulike personer og grupper.

- Professor Janne Bondi Johannessen mener feilene kan sees som en demonstrasjon på at det står dårlig til med språkkunnskapene?

- Korrekturlesningen burde vært bedre. Det at to ord mangler, vil jeg ikke ta som et bevis på at skriveferdighetene er for dårlig, men heller at korrekturlesningen har vært for sløv, sier Elvenes.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.