Skip to main content

Flere smittes av forkjølelsesvirus

FHI ser at antall personer som får forkjølelse er økende. Symptomene er hoste og feber, og kan ligne på korona.

FHI ser at antall personer som får forkjølelse er økende. Symptomene er hoste og feber, og kan ligne på korona.

Illustrasjonsfoto: TRINE JØDAL

Folkehelseinstituttet (FHI) melder nå om et smittsomt forkjølelsesvirus som sprer seg over hele landet, og som gir både hoste og feber.

Forekomsten av rhinovirus, som gir forkjølelse, har vært økende de siste ukene. Det har gjort at Folkehelseinstituttet har valgt å kommenterte det i sin siste ukerapport, som egentlig omhandler korona.

Folk i alle aldre får ifølge FHI hoste og feber, og symptomene kan ligne på korona. 

Tøffere sesonginfluensa

Folkehelseinstituttet varsler også at det kan bli en tøffere sesonginfluensa i år.

De siste årene har det vært lite influensa i Norge. Det betyr at vi ikke er blitt utsatt for influensavirus som har kunnet booste immuniteten vår, skriver aftenposten.

– Når vi nå begynner å reise mer igjen, vil vi ta med oss influensavirus hjem. Disse virusene kan ha endret seg mye fra de virusene vi traff sist. Beskyttelsen fra tidligere infeksjoner vil ikke nødvendigvis hjelpe mot endrede virus, siden de er ulike det kroppen er forberedt på, sier Kjersti Rydland, som er seniorrådgiver ved avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet, til avisen.

Det betyr at flere kan få en langt kraftigere influensareaksjon.

– I tillegg er det mange yngre som aldri har vært utsatt for influensa tidligere, og flere vil bli syke totalt sett enn det vi er vant med, fortsetter Rydland.

Vaksinen mot sesonginfluensa vil bli  sendt ut til kommunene første uken av oktober. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.