Skip to main content

Flaggkrig i Sandvika

TRIST: Ristil Ingeborg Skovgaard, styremedlem i Den danske forening, likte best da det danske flagget veiet på øya «Lille Danmark». FOTO: TOM MAGNE ARMANN

Danskene er beredt til å kjempe for å få flagget sitt tilbake på «Lille Danmark». Siden vinteren har det norske flagget vaiet på holmen utenfor Sandvika.

– Ved første anledning skal jeg sørge for å få de danske fargene tilbake på «Lille Danmark», sier nestleder i Dansk Samfunn, Paul Justesen.

«Lille Danmark» er øya, eller rettere sagt holmen, i Sandviksbukten, mellom Sandvika og Blommenholm. Hvor navnet kommer fra er ukjent, men den blir nevnt i historiske dokumenter tilbake til 1700-tallet, og helt siden Nato hadde sin storhetstid på Kolsås har dansker i Norge «okkupert» øya.

Dansk Samfunn i Oslo har sågar en avtale med Bærum kommune om bruk av stedet, hvor de feirer nasjonaldagen hver 5. juni.

Til svensk, til norsk

Men i 2011 var det slutt. Da var siste gangen de heiste sitt kjære Dannebrog og stemte i «Der er et yndigt land».

Ikke lenge etter forsvant den danske vimpelen og et svensk flagg kom opp. Nå er det de norske fargene som vaier der ute. I vinter tok noen seg over isen, som våre polfarere, og sørget for at det norske flagget ble heist.

LES OGSÅ: Første feiring på Danmark

Vil ha øya tilbake

Nå vil representanter for de danske foreningene i Norge ha «øya si» tilbake.

– Da Norge satt sitt flagg på Grønland, måtte vi føre saken like til Haag for å få vår rett tilbake. Jeg tror ikke vi går så langt denne gangen, men det var hyggelig med danske farger der, og såpass kunne nordmenn unne oss, sier Vøyenenga-kvinnen Ristil Ingeborg Skovgaard, styremedlem i Den danske forening, med et smil.

Hun får støtte av innringere til Budstikka – også nordmenn:

– De som har heist flagget, må vite at det skal ned om kvelden og heises om morgenen. Det kan ikke henge døgnet rundt. Uansett hvilken nasjonalitet det er, poengterer en av dem.

Stå sammen

Justesen i Dansk Samfunn er ikke berett til å gi opp øya.

– Vi har en avtale med Bærum om at dette er en dansk øy, som vi disponerer. Jeg synes det er smålig å heise det norske flagget der, sier han.

Han beklager også at noen har ødelagt den lille broen de hadde lagt over, men understreker at de ikke kommer til å holde seg borte av den grunn.

– Vi kommer tilbake. Garantert, sier Justesen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.