Mattilsynet advarer: - Hold deg unna disse fra Oslofjorden

VÆR FORSIKTIG: På grunn av vibrio-bakteriene i sjøen bør du ikke spise østers fra Oslofjorden. Foto: Anette Andresen
Mattilsynet advarer mot å spise rå østers fanget i Oslofjorden
Det er blitt vanlig å plukke østers fra strendene i Asker og Bærum og spise dem som en delikatesse. Grunnen til at Mattilsynet nå advarer mot å spise delikatessen er vibrio-bakteriene som kan komme inn i østers og skjell.
Varselet gjelder også kysten av Sørlandet og Telemark.
Faren forsvinner ved varmebehandling, og når vanntemperaturen synker under 20 grader i et par dager.
LES OGSÅ: Har ansatt østers-jeger
Alvorlige infeksjoner
Matportalen.no skriver at flere har blitt syke av sårinfeksjoner etter bading i Oslofjorden den siste tiden. Arter av vibrio-bakterier som gir sykdom hos mennesker er uvanlige langs norskekysten, fordi vannet her vanligvis er for kaldt.
I den siste tiden har det vært usedvanlig varmt, og Folkehelseinstituttet har informert om flere tilfeller av sårinfeksjoner med Vibrio vulnificus fra badende i Oslofjorden.
LES OGSÅ: Zanna og Kristine tar opp kampen mot stillehavsøsters
Tre syke i Bærum
Bare i Bærum er tre eldre kvinner blitt alvorlig syke etter bading.
Skjell filtrerer store mengder sjøvann, og kan samle opp større mengder bakterier. Vibrio-bakterier blir drept ved koking eller tilsvarende varmebehandling. Derfor er det viktig å varmebehandle skjell og østers fra Oslofjorden, Telemarkskysten og Sørlandskysten før de spises. Ha god hygiene på kjøkkenet for å hindre kryssforurensing, og sørg for å frakte og oppbevare maten kjølig.
- Til nå er det ikke registrert at noen har blitt syke av å spise rå østers fra Oslofjorden. Mattilsynet velger allikevel å advare med bakgrunn i føre-var-prinsippet, skriver Matportralen.no.
LES OGSÅ: Her går Gro i krigen mot østers
Mattilsynets blåskjellvarsel frem til fredag 3. august friskmelder skjellene i Asker og Bærum, men husk - skjellene må kokes før du spiser dem. Målestasjonen ligger i Vollen.
Vibrio-bakterier
- Infeksjon med Vibrio vulnificus kan føre til alvorlig og livstruende sykdom.
- Sykdomsforløpet starter enten med en sårinfeksjon, som i noen tilfeller utvikles til blodforgiftning, eller sykdommen kan starte som en blodforgiftning etter inntak av rå skalldyr.
- Bakterien er vanlig i varmt sjøvann og trives i vanntemperaturer på over 20°C.
- Forekomst av bakterien skyldes ikke forurensning.
- Verken smak, utseende eller lukt av sjøvannet endres av denne bakterien.
- Koking av vannet dreper organismen.
- Bakterien forekommer i de fleste kystfarvann der temperaturen i vannet overstiger 20°C flere dager på rad.
Kilde: Norsk Helseinformatikk