Skip to main content

Fjell i Drammen ligner på Borgen: Bruker flere hundre mill. på å forbedre oppvekstvilkår

MANGE PLANER: Parminder Kaur Bisal leder prosjektet som skal gi Fjell en bedre fremtid. – Da er det viktig at det forankres i befolkningen, sier hun.

Drabantbyen Fjell i Drammen har mange fellestrekk med Askerlia/Hagaløkka på Borgen. I bydelen brukes det flere hundre millioner kroner for å bedre oppvekstvilkårene.

Begge områdene har et tydelig skille mellom blokk-bebyggelsen fra 70-tallet og eneboligbebyggelsen rundt. Blokkene har en høy andel beboere med minoritetsspråklige og sliter med dårlige levekår og segregering.

I forrige uke kom rapporten som dokumenterte en todeling av nabolaget som var større og tydeligere enn Asker kommune ventet.

LES OGSÅ: Borgen-folk gir boligpolitikken skyld for økonomisk skille

Fem år

I 2010 startet Drammen kommune prosjektet «Fjell 2020 – mot en bedre fremtid».

– Det har skjedd en rivende utvikling av Drammen by, og nå tenker vi at noe tilsvarende skal skje på Fjell. Det er deres tur, sier Parminder Kaur Bisal, som er prosjektleder for «Fjell 2020».

Den nedslitte svømmehallen erstattet av en ny idrettshall i tilknytning til Galterud ungdomsskole. Uteområdene er oppgradert og tilrettelagt for ungdom. Et lite attraktivt og utrygt friområde ble nærmiljøpark for barn og familier.

– Den er blitt en liten perle på Fjell, og har fått navnet «Hundremeterskogen». Det var beboerne selv som ønsket seg dette, sier Bisal.

LES OGSÅ: Borgen-rapport en øyeåpner

Gratis aktiviteter

Et viktig tiltak er et utvidet tilbud i klubbhuset «Neon», der skolebarna kan komme rett fra skolen til varm mat og gratis aktiviteter.

– Det er mange barn som trenger alternative mestringsarenaer som skal inkludere, skape identitet og felles historier. Klubbhuset utvides fra et sted å være til et sted å lære. Aktiv og bevisst rekruttering av dem som trenger det er viktig. Vi ser at slike tiltak er med å bygge opp barn, sier Bisal.

– Det mest vellykkede i så måte er kanskje Blåkkfestivalen. Der er ungdommen selv med på planlegging og gjennomføring, noe som gir en positiv identitetsdannelse.

Mobiliserer

– På Borgen snakker mange om at segregering er hovedutfordringen, hvordan er det på Fjell?

– Vi har klart å mobilisere innvandrerbefolkningen i arbeidet. Segregering går mest på levekår ved at folk bosetter seg etter hva de har råd til. Ettersom de får bedre råd, flytter de ut, og nye kommer inn. Det kommer fortsatt til å være dårlige levekår på Fjell, men vi kan gjøre noe med oppvekstvilkår, deltagelse i arbeidslivet og inkludering. Da må vi jobbe mye med forankring, sier Parminder Kaur Bisal.

LES OGSÅ: Borgen-nabolaget delt i to økonomiske verdener

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.