Skip to main content

Filmet terrorhandlingen

Philip Manshaus (21) filmet angrepet på moskeen på Skui med et kamera på hjelmen. Her fra mandagens fengslingsmøte.

Philip Manshaus (21) filmet angrepet på moskeen på Skui med et kamera på hjelmen. Her fra mandagens fengslingsmøte.

Foto: Knut Bjerke

Den terrorsiktede Philip Manshaus filmet angrepet på moskeen på skui med et kamera på hjelmen.

Politiet har sikret seg videoopptak av angrepet på moskeen på Skui. Det bekreftet de på pressekonferansen mandag kveld.

– Siktede brukte et GoPro-camera i forbindelse med angrepet. Dette var skrudd på og har gitt oss en del viktige bevis i saken, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på pressekonferansen.

Jaktvåpen

Det er fortsatt uklart hvor mange våpen den siktede 21-åringen var utstyrt med, men politiet bekrefter at noen av våpnene trolig var anskaffet på lovlig vis.

– De våpnene vi har tro var i lovlig besittelse, var primært jaktvåpen.

Gjerningsmannen skjøt seg inn i moskeen fordi hoveddøren var låst med en kode. Etter det Budstikka erfarer, var det var et av sikkerhetstiltakene som ble gjort i moskeen etter terrorangrepet på New Zeland i mars.

Her skjøt den terrorsiktede 21-åringen seg inn. Glassdøren er en sideinngang til moskeen på Skui. Hoveddøren var låst med en kodelås.
Her skjøt den terrorsiktede 21-åringen seg inn. Glassdøren er en sideinngang til moskeen på Skui. Hoveddøren var låst med en kodelås.
Foto: Kim van der Linden

Philip Manshaus (21) smilte da han kom til Oslo tingrett. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører.

Eiksmarka-mannen kom litt etter klokken 12 inn i kjelleren til Oslo tingrett. Klokken 13.15 kom han smilende inn i rettssal 250 sammen med sin forsvarer, advokat Unni Fries.

En kortklippet siktet var tydelig merket av basketaket med Mohammed Rafiq i moskeen lørdag. Han var blå av blodutredelser rundt begge øynene, og oppkloret på halsen.

I salen er både politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, etterforskningsleder Bodil Syversen og familiens bistandsadvokat Elisabeth Hagen.

Stengte offentligheten ute

Ved 14-tiden ble det klart at fengslingsmøtet skal gå for lukkede dører, slik også det aller første rettsmøtet etter 22. juli gjorde.

– Det skal særlige forhold til for å lukke et fengslingsmøte, men i dette tilfellet er vilkårene for dette oppfylt, sa tingrettsdommer Sven Olav Solberg.

Han la i kjennelsen om lukkede dører vekt på at saken er helt i oppstarten av etterforskningen, og at siktede ikke har forklart seg. Det er også viktig at politiet har full kontroll på opplysningene i saken i forhold til om det kan være eventuelle medvirkere i denne svært alvorlige saken.

Fengslingsmøtet ble innledet med spørsmålet om lukkede dører, slik påtalemyndighetenba om på grunn av faren for bevisforspillelse.

Forsvarer Unni Fries opplyste at Philip Manshaus ikke ønsket å forklare seg for retten, og at forsvaret ikke ba om lukkede dører.

– Men vi motsetter oss heller ikke lukkede dører, sa Fries.

Pressen måtte forlate salen mens retten tok stilling til dette spørsmålet.

– Min klient benyttet seg av retten til å ikke forklare seg. Han fortalte retten at han ikke ønsket å forklare seg, han oppga personalia og han erklærte seg ikke skyldig etter siktelsen, forklare Fries.

Manshaus ba seg løslatt av retten

I løpet av det 32 minutter lange fengslingsmøtet i Oslo tingrett ba terrorsiktede Philip Manshaus seg løslatt.

Det skjedde via hans forsvarer Unni Fries. Hun møtte pressen på gangen etter fengslingsmøtet, og før kjennelsen er avsagt.

Hun fikk en mengde spørsmål fra et stort pressekorps, men ønsket ikke å gå inn på noe av det Manshaus har forklart til henne i deres samtaler.

Hun ville heller ikke si noe om hans reaksjoner på at påtalemyndigheten ønsker en full judisiell observasjon av ham.

Slike undersøkelser av psykiatere tar vanligvis noe tid å gjennomføre.

Mandag ettermiddag bestemte retten at 21-åringen skal varetektsfengsles i fire uker. 

Siktelsen utvidet

Politiet opplyste tidligere i dag at 21-åringen i tillegg til drap er siktet for terrorhandling.

– Det er etterforskningen som har pågått som har gjort at vi har valgt å utvide siktelsen. Vi har fått et bedre og bedre bilde av hva som har skjedd, sier Grete Metlid som leder Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt til vg.no.

Strafferammen for terrorhandlinger er inntil 21 års fengsel.

21-åringen fra Bærum er tidligere siktet for drap på sin stesøster, og på drapsforsøk på al-noor Islamic Center på Skui. Han har tidligere nektet straffskyld.

Bekymrede medelever

Den siktede 21-åringen var elev ved Fosen folkehøyskole frem til mai i år. Til VG forteller en av den siktedes medelever fra folkehøyskolen at siktedes holdninger skapte så mye bekymring blant medelevene at de bestemte seg for å ta kontakt med en lærer ved folkehøyskolen.

Læreren som ble kontaktet er inspektør, og bekrefter overfor Budstikka at han ble kontaktet av en elev.

– Jeg vil kalle det en tilbakemelding, ikke en bekymringsmelding, forklarer inspektøren om samtalen han hadde med eleven.

Samtalen fant sted i vinter.

– Vi tar alltid tak i tilbakemeldinger enten det går på holdninger eller andre ting. Første steg er en samtale med den eller dem det gjelder, slår inspektøren fast. Han vil derimot ikke meddele hva som ble gjort i dette tilfellet.

Gikk ikke til politiet

Inspektøren forteller at det ikke var noen grunn til å ta kontakt med politiet i vinter, og han ser heller ingen grunn til å gjøre det nå, basert på hva han vet.

Hvis politiet tar kontakt, så får de så klart opplysninger av oss. Vi har som sagt fått greie på hva som har skjedd. Dette er kjent på skolen og de ansatte har snakket sammen, men ikke møttes enda. Men det kommer til å bli aktuelt å snakke om dette når vi har første personalmøte etter ferien.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.