Skip to main content

Fem partier skal styre nye Asker – Frp er ute

Disse skal samarbeide i Asker de neste fire årene: Fra venstre Torleiv Rognum, KrF, Per Sletaune, PP, Lene Conradi, H, Oddvar Igland, Sp og Elisabeth Holter-Schøyen, V.

Disse skal samarbeide i Asker de neste fire årene: Fra venstre Torleiv Rognum, KrF, Per Sletaune, PP, Lene Conradi, H, Oddvar Igland, Sp og Elisabeth Holter-Schøyen, V.

Foto: Karl Braanaas

Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre, Senterpartiet og Pensjonistpartiet er den nye flertallskoalisjonen i Askers kommunestyre. Frp er ute fordi flere i koalisjonen ville slitt med å samarbeide med partiet.

– Det at vi er fem partier, og så bredt sammensatt, er historisk i Asker, sier ordfører Lene Conradi (H).

Nyheten om at fem partier går sammen om å styre nye Asker kommune ble sluppet fredag morgen.

Frp er ute

Dette innebærer at Frp, Høyres samarbeidspartner i de siste tre kommunestyrene, ikke lenger er med.

– Hvorfor har Høyre valgt å ikke gå for et samarbeid med Frp?

– Det er i samsvar med at Høyre vil løfte frem en mer grønn politikk. Det ville vi ikke klart så godt i et samarbeid med Frp, sier Conradi. Hun understreker også at en koalisjon bestående av seks partier ville blitt veldig stor.

– Er det noen av samarbeidspartiene som ikke ville vært her i dag hvis Frp var med?

– Det hadde ikke vært aktuelt for Senterpartiet å sitte her sammen med Frp, sier Oddvar Igland (Sp).

– Langt fra hverandre

– Det ville vært vanskelig for Venstre å samarbeide med Frp. Når det gjelder klima- og miljø politikk ligger vi langt fra hverandre, sier Elisabeth Holter-Schøyen (V).

– KrF ligger nær Venstres argumentasjonen når det gjelder Frp, sier Torleiv Rognum (KrF).

– Verdimessig ligger nok Pensjonistpartiet et stykke fra Frp, sier Per Sletaune (PP).

– Jeg vil løfte frem bosetting av flyktninger, noe Frp har stemt imot. Det er spesielt, og ikke det beste grunnlaget for inkludering, sier Igland.

Varsler tydelig Frp

– Jeg registrerer at H har valgt denne retningen og går sammen med småpartiene. Det tar jeg til etterretning, skriver Ole Jacob Johansen, Fremskrittspartiets førstekandidat, i en SMS, og videre;

– Det er interessant at Sp definerer seg inn på borgerlig side, det gir et spennende perspektiv inn mot stortingsvalget om to år. Frp i Asker vil i denne perioden være tydelige og konstruktive i opposisjon, og i den rollen vi nå er gitt jobbe sammen med hele det politiske kollegium for å utvikle den nye kommunen, skriver Johansen.

Høyre har en lang tradisjon med å samarbeide med Kristelig Folkeparti. Men Venstre, Pensjonistpartiet og Senterpartiet er nye partnere på den politiske himmelen i Asker.

Et grønnere Asker

Et overordnet mål for det nye politiske samarbeidet er å føre en politikk med grønn vekst. I avtalen koalisjonen undertegnet fredag heter det at Asker skal være en foregangskommune for fremtidsrettede miljøvennlige energi- og samferdselsløsninger. Hvor det gjennomføres klimakutt i overgangen til et lavutslipp samfunn. Partiene forplikter seg til at områder som brukes, eller kan brukes til jordbruk som hovedregel ikke skal reguleres til utbygging. Videre å regulere en ny E18 gjennom Asker med tunneler, og veier for buss og sykkel. Denne skal i tunnel kobles til Røykenveien. Partiene skal også være pådrivere for et godt kollektivtilbud med mer båt, buss og tog.

Mobbing og barns ensomhet

Koalisjonen går inn for at Høyre leder utvalgene for velferd, medborgerskap og plan og byggesak. Senterpartiet leder oppvekst og Venstre samfunnstjenester.

– Senterpartiet er glad for å få lederverv i oppvekst. Det er to ting som er viktige for oss. Å følge dette mobbing i skolen veldig tett. Det er også mange barn som føler på ensomhet, så det må vi ha sterkt fokus på, sier Igland.

– For Venstre er det viktig å være tett på der den grønne politikken utarbeides. Derfor er vi tilfredse over å lede samfunnstjenester, sier Holter-Schøyen.

– For Høyre er det viktig å lede plan og byggesak, da det er mange utviklingsprosjekter. Ledelse av velferd for å sikre innbyggerne trygghet for at de får gode tjenester. Og det blir spennende å lede medborgerskap som er skikkelig nybrottsarbeid, sier Conradi.

– Pensjonistpartiet har ambisjon om sitte i utvalgene velferd og medborgerskap, sier Sletaune.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.