Skip to main content

Felles ordførerskjebne: Alle tre mistet kjedet

KJEDELIGE ERFARINGER: Hedda Foss Five (t.v) og Monica Nielsen har begge erfart det samme som ordfører Lene Conradi – å miste ordførerkjedet. – Helt grusomt, oppsummerer Five.

Lene Conradi er ikke alene. Også i Alta og Skien har ordførerne blitt frastjålet kjedene sine. Bare et av dem er kommet til rette.

– Det var veldig trasig. Og vi ventet i det lengste på at kjedet skulle dukke opp igjen, sier Altas ordfører Monica Nielsen, om klenodiet som forsvant fra Alta rådhus våren 2016 i forbindelse med et innbrudd. Selve innbruddet skal for øvrig ha resultert i en biljakt over hele Alta, som endte i en hoppbakke. Uten at man fant igjen ordførerkjedet.

Derfor kjenner ordfører Nielsen igjen kollega Lene Conradis frustrasjon etter at Askers ordførerkjede forsvant på kommunens årlige torskemiddag i forrige uke.

LES OGSÅ: På dette bordet startet mysteriet om ordførerkjedet som forsvant

– Det handler om en gjenstand som representerer kommunen, og ofte har det lange tradisjoner, sier Nielsen.

Måtte nesten grine

– Den følelsen av å miste noe du aldri skal miste. Det var helt grusomt, sier Skiens-ordfører Hedda Foss Five.

Tilbake i 2014 ble hennes ordførerkjede stjålet etter et bil-innbrudd. Mellom to oppdrag lot ordføren kjedet ligge igjen i bilen.

– Jeg husker at jeg tenkte, er det mulig, Hedda? Er du den ordføreren i rekka som skal miste kjedet? Folk kommer til å bli så skuffet!

I to uker levde Five i uvisshet om hvor kjedet befant seg, før politiet fant det igjen.

– Jeg ble så glad at jeg nesten begynte å grine. Dagen etter troppet jeg opp på politistasjonen med en diger bløtkake, sier Five.

Fire år etter skal historien fortsatt være blant ordførerens favoritter når hun er på besøk i barnehager.

Føler med Conradi

I Alta ventet de i det lengste på at ordførerens sølvkjede skulle dukke opp igjen, men etter to år var tålmodigheten slutt.

– Det var alltid noe som manglet, på representasjoner og slikt. Til slutt gikk vi i gang med ny prosess og bestilte nytt, fra Finnmark. Det var godt da det var på plass, sier Monica Nielsen.

Tidligere i år kunne hun på nytt pynte seg med kommunens fremste symbol.

Siden har ordførerkjedet vært låst inne i safe på rådhuset når det ikke er i bruk.

Alta-ordføreren og ordføren i Skien sier de begge føler med Conradi - som på torsdag leverte inn en anmeldelse til politiet i Asker.

– Et ordførerkjede er ikke nødvendigvis verdifullt i seg selv, men det er symbolikken det representerer som er viktig for oss, sier Five.

LES MER: Ordførerkjedet ble gitt som gave for 43 år siden

– Jeg håper kjedet kommer tilbake igjen. Og at Conradi uansett får en god jul, sier Nielsen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.