Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Fare for misbruk av maktposisjon

REAGERER: Eiendomsmegler Fredrik von Krogh reagerer på presentasjon av salg av leiligheter. FOTO: KARL BRAANAAS

De store boligaktørene gjør i dag mer enn å utvikle boligfelt og bygge boliger.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 12. november 2015.

Ofte er de inne i hele verdikjeden. Fra bygging, via finansiering og salg, til forsikring, forvaltning og vaktmestertjenester.

Den største, Obos, har endog et eget energiselskap. Dette gir makt og innflytelse lagt ut over fundamentet – boligbygging.

Et interessant fenomen på Fornebu er at all utbygging som skjer i regi av Obos, i startfasen også knyttes opp til selskapets forretningsførsel og vaktmestertjenester.

Nå ser vi at ABBL opererer på lignende vis i Asker. På Borgen har eiendomsmeglerselskapet deres delt ut løpesedler som viste boliger solgt det siste året, med adresser og oppnådde priser.

På samme oppslag ble det reklamert for deres eget eiendomsselskap. Inntrykket var at ABBL Eiendomsmegling hadde stått for salgene.

Les også: Meglersmekk i Huldreveien: Mener ABBL blander kortene

Det var på ingen måte tilfelle. Ikke én av de 26 boligene som var solgt, ble formidlet av ABBL.

Galt blir det når daglig leder i ABBL Eiendomsmegling sier til Budstikka at «vi er forretningsfører i Askerlia, og ønsker å informere beboerne om hva boliger i denne veien er solgt for. Dette er opplysninger jeg mener folk har krav på».

Selvsagt er det nyttig å vite verdien av leiligheten man bor i. Det er neppe poenget i denne saken. Poenget et at man også her sitter i sentral posisjon og benytter den til å fremme egen interesse.

Hadde forretningsfører ment at informasjonen isolert sett var viktig, kunne den selvsagt slås opp i oppgangene. Med beskjed om hvem som hadde solgt leilighetene, og ikke krydret arket med informasjon om egen meglerforretning.

Vi forstår godt at meglere i Asker reagerer. Når denne praksisen nå har kommet frem i lyset, vil vi tro boligbyggelaget stopper å produsere oppslag som gir et galt etterlatt inntrykk.

På Fornebu har Obos som utbygger passet på å få forretningsførselen for de aller fleste sameiene. Det gir Obos ekstra inntekter uten noen vesentlig konkurranse.

Vi har selvsagt ikke noe imot at hverken ABBL, Obos eller andre aktører på boligmarkedet tilbyr sine tjenester. Men det må skje i åpen konkurranse med andre aktører.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Vi har stor respekt for den jobben Obos gjør og skal gjøre i Bærum. Likeså for ABBL som gjennom tiår har vært en sentral aktør i boligmarkedet i Asker og Bærum.

Men hverken Obos eller ABBL kan i dag sies å være et redskap for rimelig boligbygging. Utbygging skjer på markedets premisser. Derfor må all konkurranse skje på markedets premisser – forsvarlig og ordentlig.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 12. november 2015.

Les flere artikler