Skip to main content

Får millionstøtte til sykkeldekk med glidelås og GoPro-stabilisatorer

FÅR MILLIONSTØTTE: Brage Marvik (25) fra Jar og er designansvarlig i selskapet Technium, som har fått én million i støtte fra Forskningsrådet for å ferdigutvikle og produsere sin nyvinning: Sykkeldekket reTyre som med glidelåser gjør at man kan trekke vinterpigger utenpå dekkene på under ett minutt.
FÅR MILLIONSTØTTE: Brage Marvik (25) fra Jar og er designansvarlig i selskapet Technium, som har fått én million i støtte fra Forskningsrådet for å ferdigutvikle og produsere sin nyvinning: Sykkeldekket reTyre som med glidelåser gjør at man kan trekke vinterpigger utenpå dekkene på under ett minutt.

Med en pott på 25 millioner kroner håper Nærings- og fiskeridepartementet å gi flere studenter muligheten til å starte egne bedrifter. Det nyter flere unge gründere fra Bærum godt av.

Når vinteren kommer med snø og glatt føre, må hele dekket av om du skal få pigger på sykkelen. Slik var det i alle fall frem til Technium fant ut hvordan man ved hjelp av glidelåser kan dra på en piggoverflate på sykkeldekket på under ett minutt.

Forskningsrådet synes ideen er så god, at de nå har gitt selskapet én million kroner i støtte gjennom den nye støtteordningen for studentgründere, StudENT.

De har fordelt 25 millioner kroner fra Nærings- og fiskeridepartementet, hvorav to kommer unge gründere fra Bærum til gode.

– Det er svært viktig for oss, og det vil hjelpe utrolig mye. Vi er i en startfase, og vi kan ikke bruke for mye tid på å få inn midler. Dette gir oss tid til å fokusere på det vi skal, sier Brage Marvik (25) fra Jar om millionstøtten til Techniums sykkeldekk reTyre.

LES OGSÅ: Det kryr av oppfinnere i Asker og Bærum

Selskapet ble startet for to år siden av to studenter ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Marvik, som har ett år igjen på sin mastergrad i produktutvikling og produksjon ved NTNU, har det siste året jobbet med å ferdigutvikle ideen som designansvalig i selskapet, hvor også Rasmus Wichstrøm Munter fra Bærum nå har begynt å jobbe.

– Vi fant ut at glidelåser var den beste løsningen. Vi har to striper med glidelåser mellom dekket og felgen, som gjør at du kan ta av og på overflaten når du vil. Det skal bli så lett som å bytte sko, sier designssjefen.

De har alledere fått inn bestillinger på flere tusen dekk fra butikkjeden XXL, og planlegger å starte produksjonen før kommende vinter. Disse fikk støtte:

LES OGSÅ: Gjettum-gründer (25) tar nye hopp med sin hengekøye

Pilotprosjekt

Målet med StudENT-ordningen er å skape innovasjon fra universitets- og høgskolemiljøet.

– Vil bidra til at flere kan starte bedrifter basert på ideene sine, forteller Maria Ekornes Myhre, kommunikasjonsrådgiver i Forskningsrådet.

Årets tildeling var et pilotprosjekt, men de planlegger allerede en ny runde med søknadsfrist i oktober.

Brage Marvik mener det er et svært positivt tiltak fra Nærings- og fiskeridepartementet.

– Vi må jo skape arbeidsplasser i Norge, og entrepenørskap er absolutt noe som regjeringen bør fremme, mener han.

LES OGSÅ: 14-åringer har egen vaktelfarm i Lommedalen

En million til GoPro-stabilisator

Til sammen 15 ideer har fått støtte fra StudENT. Blant dem er Didrik Dege Dimmen fra Vøyenenga, som sammen med noen medstudenter fra NTNU startet selskapet FlowMotion, som har utviklet «FlowStick».

Den motoriserte stabilisatoren til GoPro-kameraer holder kameraet i ro selv om brukeren beveger seg i høy hastighet og med mye vibrasjoner.

– Denne millionen har veldig mye å si nå når vi er i en fase hvor vi fullfører produktdesignet, forteller Dimmen.

De planlegger å starte forhåndssalg til høsten, og skal ha produktet ute hos kjøperne i løpet av noen måneder.

Dege Dimmen forteller at millionstøttet ble feiret med kake på kontoret i Trondheim på mandag.

– Det koster penger å starte opp bedrift, spesielt som student. Denne millionen har utrolig mye å si, forteller han.

Dimmen synes det er gledelig å se at departementet vil satse på gründermiljøt i Norge, et miljø han mener er i stor vekst.

– Det er en trend som kommer mer frem i media og det kommer flere og flere nye støtteordninger. Miljøet er på vei opp og frem, sier han.

LES OGSÅ:

Strømmer til statusstudier

Har brukket bein og mistet tenner

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.