Skip to main content

Fagforening reagerer: – Heisofferet får skylden

KRITISK: Rune Larsen, mangeårig leder i Heismontørenes fagforening, reagerer sterkt på Arbeidstilsynets rapport. Her er han foran bygningen hvor ulykken skjedde i juli. FOTO: KNUT BJERKE
KRITISK: Rune Larsen, mangeårig leder i Heismontørenes fagforening, reagerer sterkt på Arbeidstilsynets rapport. Her er han foran bygningen hvor ulykken skjedde i juli. FOTO: KNUT BJERKE

21-åringen som ble alvorlig skadet i heisulykken i sommer har selv skyld i ulykken, mener Arbeidstilsynet. – Hårreisende konklusjon, sier fagforeningen.

LES OGSÅ: Kontaktet ikke den skadde arbeideren

Den dramatiske arbeidsulykken skjedde på en byggeplass på Haslum den 22. juli i år. En 21 år gammel litauisk arbeider ble dratt 15 meter opp gjennom en heissjakt etter en wire.

I nesten tre kvarter ble mannen hengende inne i sjakten, før det lykkes redningsmannskapet å hente ham ut. Han ble sendt til sykehus med benbrudd og ble ryggoperert samme natt.

– Må ha fått nøkler

Nå konkluderer Arbeidstilsynet med at hans arbeidsgiver ikke hadde planlagt arbeider med heisen, og kaller ulykken en «utilsiktet handling».

– Det er helt utrolig, sier Rune Larsen i Heismontørenes fagforening.

– Arbeidstilsynet konkluderer med at mannen har skylden selv. Heissjakten er et lukket område. Det kreves spesialnøkler for å åpne dører inn til heissjakter og til det såkalte maskinrommet. Det er nødvendig med tilgang til begge disse for å kunne demontere en heis. Han må altså ha fått denne tilgangen av noen. Dessuten hadde han på seg sikkerhetsselen som brukes ved slikt arbeid, hevder Larsen.

Han har vært leder fagforeningen i åtte år, og er fortsatt engasjert i foreningen som har fulgt saken nøye.

– Her har det nok vært en kamp for å bli fritatt for skyld. I rapporten er det ikke referert til noen forklaring fra den skadde, og det fremgår heller ikke om han har fått hjelp til tolk, advokat eller annen oppfølging. Jeg blir forbannet på vegne av 21-åringen, sier Larsen.

Han mener saken er et eksempel på stadig verre tilstander i byggebransjen.

– Husker ikke

Litaueren jobbet for NUF-et (Norsk avdeling av utenlandsk foretak) Norena Services, som er registrert med en c/o-adresse hos Litauisk Norsk Dokumentsenter i Drammen. Daglig leder er Vygandas Piaulokas.

– Stemmer det at det var nødvendig med spesialnøkler for å komme til i heisen?

– Det husker jeg ikke, svarer Piaulokas.

Han forteller at den skadde arbeideren nå er på rehabilitering i Litauen. Ifølge Piaulokas hadde 21-åringen en ulykkesforsikring.

Norena Services var leid inn av selskapet RVS AS i Hokksund.

– Med et lite forbehold så mener jeg å huske at det ikke var nødvendig med spesialnøkkel. Det sto åpent i første etasje, mener daglig leder Preben Holter Ellingsen i RVS AS.

– Hvordan ser dere på Arbeidstilsynets rapport?

– De har konkludert som de gjør, og vi er ferdig med saken, sier han. Heller ikke Ellingsen har snakket direkte med den skadde om hendelsesforløpet.

Får pålegg

Norena Services får i rapporten imidlertid flere pålegg:

  • Bedriften var ikke tilknyttet bedriftshelsetjeneste, og får pålegg om å ordne det.
  • De hadde heller ikke såkalte bygg-ID-kort, og har fått pålegg om det.
  • Bedriften hadde et internkontrollsystem som tilfredsstiller HMS-kravene i Litauen, men ikke etter norsk regelverk.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.