Skip to main content

Et fornuftig forsøk i Asker

FIKK RÅD: Kristoffer Aardal Hanssen (H) fikk råd av Bjørn E.P. Fredriksen (til høyre) for behandling i oppvekstkomiteen i Asker. FOTO: TOM MAGNE ARMANN

Menneskers egenskaper og talenter er forskjellige og ulikt fordelt.

Det vil Asker ta hensyn til når kommunen nå starter et forsøksprosjekt for evnerike elever som ellers risikerer å falle utenfor i den vanlige skolen.

Dette er ikke et tilbud til de aller dyktigste elevene, men til dem som er utilpass fordi de tenker annerledes eller blir misforstått av sine medelever og oppfattes som kranglete og vanskelige. Gruppen har hatt liten oppmerksomhet. Nå vil Asker både finne ut hvem de er og hvordan de kan få en riktig og ønsket opplæring.

Bak initiativet står politikeren Kristoffer Aardal Hansen (H) og administrasjonen i kommunen.

Les også: Vil starte tiltak for de glemte smarte

 – Disse ungdommene er en ressurs for samfunnet når de får riktig oppfølging. I motsatt fall kan de falle utenfor og bli en utgiftspost for samfunnet og ulykkelige som individer, sier Aardal Hansen til Budstikka.

Et flertall av politikerne i oppvekstkomiteen fant raskt ut at de ville støtte et prosjekt som gjør Asker til en nasjonal pilotkommune. Det var både viktig og riktig. Saken sendes videre til kommunestyret, men det meste er vel antagelig sagt og bestemt i komiteen.

Bare SV klarte å lage partipolitikk av saken. Her er frykten for en nivådelt skole så inngrodd at bare tanken på at noen skal behandles annerledes reiser sterke motforestillinger.

Les også: Se, en superlærer!

Joel Ene sa det slik: – Alle elever har et krav på tilpasset undervisning. Det er de garantert i lovs form. Derfor er dette et helt unødvendig vedtak. Det som trengs er nok lærere. Ap var derimot med på forslaget om å starte et pilotprosjekt, men nyanserte seg ved å si at dette dreide seg om tilpasset undervisning for en gruppe elever, og ikke om klassedeling i skolen.

Det er prisverdig at Asker nå leter etter svar for en gruppe som i dag sliter. At de skal finne det innenfor den offentlige skolen burde glede også SV. Men der er klørne kvesset for en kamp mot private alternativer. I det alt vesentlige deler også Arbeiderpartiet frykten for privatskoler.

Årets valgkamp kommer opplagt til å handle om privatskoler vs. offentlige skoler. I utgangspunktet er alle enige i at fundamentet må være en god offentlig barne- og ungdomsskole. Den er bygget opp gjennom generasjoner, og skal selvfølgelig bestå. Private skoler har vært et alternativ i mange generasjoner, uten at det har rokket ved den offentlige skole.

Regjeringspartiene gikk til valg på blant annet å åpne for private realfagsskoler. Nå håper vi den følger opp med å legge handling og kraft bak fine lovnader. Vi ser derfor gjerne at Asker og Bærum blir pilotkommuner også for private realfagsskoler.

Dette er Budstikkas lederartikkel onsdag 10. juni 2015

Les flere meninger og debattinnlegg her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.