Skip to main content

Erna Solberg: – De ble sviktet

FORSINKET: - Jeg mener at mange av disse tiltakene har kommet for sent, særlig hva gjelder det forebyggende arbeidet, sa statsminister Erna Soberg (H) etter pressekonferansen tirsdag.
FORSINKET: - Jeg mener at mange av disse tiltakene har kommet for sent, særlig hva gjelder det forebyggende arbeidet, sa statsminister Erna Soberg (H) etter pressekonferansen tirsdag.

Statsminister Erna Solberg (H) mener samfunnet sviktet de seks unge islamistene som har reist fra Bærum til borgerkrigen i Syria.

– Jeg mener samfunnet har sviktet fordi vi ikke har klart å skape en så stor tilhørighet til Norge at disse menneskene avstå fra å reise til Syria.

Det sa statsminister Erna Solberg (H) til Budstikka, etter en pressekonferanse på Politihøgskolen i Oslo tirsdag, hvor regjeringen presenterte 30 tiltak som skal bidra til å forebygge radikalisering (se faktaramme).

Lørdag fortalte Budstikka at minst seks unge mennesker tilhørende det radikale islamistmiljøet har reist til Syria. Det gir grunn til bekymring, mener statsministeren.

Bekymret for Syria-reisende

– Vi har allerede hatt flere dødsfall blant de som har reist. Jeg er særlig bekymret for hvilken belastning de utsettes for når de kommer tilbake. Noen kan være veldig radikalisert politisk og utgjøre en potensiell terrortrussel i Norge. En vel så stor utfordring for samfunnet er at mange unge vil komme tilbake med store traumer og psykiske belastninger, sier Solberg.

To av tiltakene i planen er at kommuner skal varsles når personer som har deltatt i kamphandlinger i utlandet returnerer til landet og at disse skal få nødvendig oppfølging av helsevesenet.

LES OGSÅ: Disse tilhører det radikale islamistmiljøet i Bærum

– Klarer ikke forhindre alt

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener saken om de seks Syria-farerne er et av flere eksempler på at samfunnet ikke har lykkes i kampen mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

– Handlingsplanen vi la frem i dag vil heller ikke sørge for at vi lykkes, men oppfølgingen av den skal sørge for at vi lykkes bedre. Vi skal ikke ha en naiv tilnærming til dette problemet. Vi klarer ikke å forebygge eller forhindre alt - det vil alltid være en restrisiko, sa Anundsen til Budstikka etter pressekonferansen.

Avviser tankepoliti

Under pressekonferansen uttalte Solberg at hver enkelt har et ansvar for å «se etter faresignaler og melde fra om bekymring».

– Risikerer vi at befolkningen gjøres til et tankepoliti?

– Det er veldig viktig å skille mellom å ha meninger man er uenig i og det å være radikalisert og forherlige vold som politisk virkemiddel, svarer Solberg.

LES OGSÅ: Norsk 23-åring fra Bærum ble radikal islamist: – Derfor ønsker jeg sharialover i Norge

Statsministeren sier kommunene skal ha en klar struktur for hvordan de håndterer bekymringsmeldinger knyttet til radikalisering.

– Hvor skal mødre og fedre som er bekymret for sine barn henvende seg?

– De skal kunne henvende seg til enten skole eller barnevern. Vi vet at det er en utfordring at blant annet barnevernet oppleves å være i konflikt til mange familier i stedet for å bli sett som hjelpere. Her må hver enkelt tjeneste jobbe med å bygge broer for å bedre tillitsforholdet, sier Solberg.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.