Skip to main content

– Er bekymret over barns matvaner

SUNNERE: Norges Bygdekvinnelag er bekymret over matkunnskapene til den oppvoksende generasjon. Nå setter de i gang med «Aksjon sunn matglede», hvor de inviterer barn og voksne til å lage helt vanlig mat sammen.
SUNNERE: Norges Bygdekvinnelag er bekymret over matkunnskapene til den oppvoksende generasjon. Nå setter de i gang med «Aksjon sunn matglede», hvor de inviterer barn og voksne til å lage helt vanlig mat sammen.

Bærum Bygdekvinnelag er bekymret over matvanene til barna, og mobiliserer «Aksjon sunn matglede».

(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen. Mobilbruker? Se bilde(r) nederst!)

– Hvem har ansvaret for neste generasjons helse? spør lederen, Trine Sjøvold.

Hun forteller videre at forbruket av ferdigmat er sterkt stigende, også i vår kommune, og spør:

– Hvordan kan barn lære seg å lage mat? Hvordan kan barn lære seg om helse? Hvordan kan barn lære seg om sunnhet? Og hvor blir det av det sunne, gode tilbudet?

Lærerikt

Med «Aksjon sunn matglede» vil Norges Bygdekvinnelag, med Bærum Bygdekvinnelag som lokal representant, formidle kunnskap og kompetanse om råvarer og matlaging til både barn og voksne, nasjonalt og lokalt.

Her i kommunen inviteres det til kurs en dag i uken over fire uker på følgende ungdomsskoler; Gjettum, Østerås, Bjørnegård og Vøyenenga, for barn i alderen åtte til 14 år sammen med en voksen med start allerede i begynnelsen av neste måned.

LES OGSÅ: Ernærings-kjendisen spiser gjerne frossenpizza

Matlagingskurs

Valgene av ungdomsskoler er gjort på grunnlag av at disse skolene, ifølge Bærum Bygdekvinnelag, har det beste skolekjøkkenet.

– Vi arrangerer lærerike og morsomme matlagingskurs for barn og voksen i fellesskap. Ta med deg barn, barnebarn eller andre barn på kurs for å lære å lage sunn og god mat. Kurset handler om å skape sunne matvaner i hverdagen, og øke den praktiske kunnskapen om råvarer og matlaging. På kurset fokuserer vi på matglede og trivsel rundt mat og måltid, forteller Sjøvold.

God mat er som oftest også sunn mat som kroppen vår trenger. Kurset er for alle uansett nivå og erfaring på kjøkkenet.

– Gode opplevelser rundt kjøkkenbordet er avgjørende for at den oppvoksende generasjon skal foreta sunne matvalg og etablere gode matvaner, legger hun til.
Norges Bygdekvinnelag har spurt barnefamilier med ett eller flere barn i alderen åtte til 14 år om deres matvaner og kosthold. Undersøkelsen bygger på et nasjonalt utvalg med 672 respondenter og ble gjort oktober 2013.

Anna Villa, som er ansvarlig for undersøkelsen for Norges Bygdekvinnelag, oppsummerer undersøkelsen:

– Undersøkelsen viser at 59 prosent av de spurte svarte at barna deres deltar i liten eller veldig liten grad i matlagingen i hjemmet. Likevel svarte en fjerdedel av de spurte at deres barn ønsker å delta mer i matlagingen hjemme, Men de slapp ikke til på grunn av at det var enklere og gikk raskere for foreldrene å gjøre det selv.

Viktig

Sjøvold mener den klare tilbakemeldingen viser at det de gjør med «Aksjon sunn mat» er veldig viktig for å ta vare på den praktiske kunnskapen.

– Da vi tidligere i år slo stort opp at vi kjøpte ferdigmat for 1.5 milliarder kroner i 2013, som tilsvarer 16 milliarder porsjoner ferdigmat, er det helt nødvendig å stille spørsmål om hva det gjør med de praktiske ferdighetene våre på kjøkkenet, sier hun.

Hun trekker også frem dette med matsvin, og at vi kaster nærmere 400.000 tonn med mat i året.

– Vi kan ikke forvente at neste generasjon skal få sunne matvaner og være opptatt av et bærekraftig matforbruk – om de ikke kan lage mat, påpeker Sjøvold.

Energi

Om mat og næringsstoffer sier Norges Bygdekvinnelag:

– Energi trengs til vekst, varme og aktivitet. Energien får vi fra karbohydrater, fett og protein. Karbohydrater deles inn i sukkerarter, stivelse og kostfiber og er den viktigste energidelen i kosten. Grovbrød, grønnsaker, potet, frukt og bær er rike på stivelse og kostfiber.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.