Skip to main content

Energigivende bygg på Kjørbo

POPULÆRE: I helgen var det åpent hus for dem som ville se verdens første Powerhouse. Her Asplan Viaks sjef Øyvind Mork og besøksansvarlig Bente Haukland Næss.
POPULÆRE: I helgen var det åpent hus for dem som ville se verdens første Powerhouse. Her Asplan Viaks sjef Øyvind Mork og besøksansvarlig Bente Haukland Næss.

Mye av verdens energi går med til å varme opp næringsbygg og private bolighus. Kanskje ikke så rart at mange reiser til Kjørbo for å se verdens første energipositive kontorbygg.

Dette er Budstikkas lederartikkel mandag 15. september 2014.

Bygget ligger i den 30 år gamle kontorparken som i sin tid rommet blant annet oljeselskapet Saga. I dag er Sandvikaselskapet Asplan Viak et av selskapene som har gått i front for å rehabilitere et kontorbygg som avgir mer energi enn det benytter. Samtidig har selskapet flyttet inn i bygget som vekker berettiget oppsikt verden over.

Seks selskaper gikk sammen for å skape plussbygget. Det er foruten Asplan Viak, Skanska, Entra, Snøhetta, Zero og Sapa. Bygget er på alle vis konkurransedyktig med tilsvarende kontorbygg som er rehabilitert på ordinært vis.
SmartCity kaller Bærum sitt prosjekt for å stimulere til blant annet bruk av alternativ og fornybar energi. Resultatet av Powerhouse-prosjektet har vært så vellykket at partnerne har ambisjoner om å rehabilitere resten av den store og vakre kontorparken nær Sandvika. Det er i dag det statlige eiendomsselskapet Entra som eier bygningsmassen der blant annet politiet i Asker og Bærum har sitt hovedkontor.

Verdensnyheten slo opp sine dører 25. april i år. Siden den gang har over 1.000 personer besøkt bygget for å gå det etter i sømmene og lære hvordan det er mulig å velge materialer og løsninger som gjør at bygget lever sitt eget liv som et moderne og trivelig kontorbygg, helt uten behov for annen energi enn den det produserer selv. Gjestene har kommet fra alle verdenshjørner. Alt fra fornybarministeren i Uganda til en professor fra Harvard. I helgen åpnet Powerhouse bygget for allmennheten. Mange benyttet sjansen til å titte inn i bygget som har skapt stor interesse og omtale verden rundt.

Bærum kommune har all grunn til å glede seg over at de er vertskommune for Powerhouse. Men det er ikke tilfeldig. SmartCity Bærum er et partnerskap mellom kommunen og næringslivet i Bærum.

Målet er å redusere energibruk og klimagassutslipp gjennom felles prosjekter og samarbeid. Bærum kommune forklarer det slik på sine hjemmesider: «Hovedideen er å begrense klimautslipp gjennom å utvikle ny teknologi, rutiner og organisatoriske grep for å få på plass «grønne» løsninger, og samtidig fremme mer miljøvennlig næringsutvikling med god lønnsomhet.»

Les flere meninger her.

Powerhouse plasserer Bærum på kartet lang ut over Norge. Det er lov til å vente spent på resultatene av de prosjektene som fortsatt er i gang. Å være smart er absolutt ingen ulempe, hverken for kommuner eller næringsliv.

Dette er Budstikkas lederartikkel mandag 15. september 2014.


 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.