Skip to main content

Endeløst behov for vår hjelp

GIVERGLEDE: – Dette er toppen av en krise. Vi må fortsette å hjelpe etter at oppslagene i media avtar, sier Mumum Nofal. Her sammen med miljøterapeut Siri Scherdin Sætra. FOTO: JOAKIM S. ENGER

Daglig ser vi grufulle bilder fra Sør-Europa der mennesker er på flukt fra krig, på jakt etter Europas overflod av velstand og trygghet.

Dette er Budstikkas lederartikkel mandag 7. september 2015.

Mange ønsker seg via Sentral-Europa til Nord-Europa. Derfor er også Norge målet for mange som flykter fra ondskap og krig.

Og verden er ikke større i dag enn at også Asker og Bærum nå blir trukket inn i flyktningkatastrofen.

På Hvalstad har vi et transittmottak. På Dikemark et asylmottak.

Begge steder opplever de sterkt lokalbefolkningens ønske om å hjelpe mennesker i nød.

Strømmen av flyktninger har vært der lenge. Men bildet av en druknet treåring åpnet verdens øyne. Katastrofen er umenneskelig, og kan ikke få fortsette. Mens grusomhetene pågår må vi allikevel hjelpe.

Les også: Yasmin fra Nesøya hjelper flyktninger i Budapest

Les også: Med Tyskland som forbilde, Bærum?

Les også: Meld fra om boliger til flyktninger!

Les også: Unge flyktninger sliter med å få kontakt med andre mennesker

Den norske dugnadsånden er mobilisert. Det er nærmest slik at alle står klare til å trå til.

Fra mottakene meldes det om strømmer av personer som ønsker å gi, som vil vise solidaritet og medmenneskelighet.

Klær, sko, hygieneartikler kommer i poser og sekker. Og den enkle beskjeden er: Alle kan hjelpe. Økonomisk, med høst- og vinterklær, ski, skøyter og leker.

Les også: – Hjelpeorganisasjoner, hvor er dere?

Det er mennesker i alle aldre som nå strømmer til Norge. Vi må forvente at mange vil bli her – lenge.

På Hvalstad har de enda et ønske. Dit kommer det mange unge. Ingen ting er som å få kontakt med den lokale ungdommen.

 – Det er veldig populært når norske ungdommer gjør aktiviteter sammen med dem, sier miljøterapeut Siri Scherdin Sætra til Budstikka.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Både Asker og Bærum vil imøtekomme den kommunale kvoten som skal sikre at flyktninger blir tatt godt imot når de kommer til landet vårt.

Antagelig er tiden inne til å vise enda større raushet. Vi antar at noe av det første våre nyvalgte politikere får til behandling, er spørsmålet om å ta imot flere mennesker i dypeste nød.

Det blir vår oppgave – på tvers av alle politiske skillelinjer – å si ja til å hjelpe.

Det mobiliseres over hele landet. Alle vil hjelpe. Fra hjelpeapparatet sies det at man aldri har opplevd at så mange ønsker å hjelpe.

Ikke alle vet hva de skal gjøre, eller hvilke behov hjelpeorganisasjoner har. Mottakene er selvsagt behjelpelige med å formidle kunnskap om sine ønsker.

Men nå opplever vi at nettet og Facebook-sider er blitt en sentral formidler av informasjon og kunnskap. For de som er rådville, er siden «REFUGEES WELCOME TO NORWAY» en viktig kilde til informasjon.

For ett er sikkert: Ønsker vi å hjelpe, står et apparat klart til å ta imot. I nødssituasjoner er både gaver og penger viktig. Denne gang gjelder det å gi, slik at kvinner og menn, enslige barn og hele familier kan starte på nytt.

Dette er Budstikkas lederartikkel mandag 7. september 2015.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.