Skip to main content

Endelig ja til Røyken og Hurum

MINDRETALL: Det ble 10 representanter fra Frp, SV, Sp, PP og MDG som stemte for at Asker skal bestå som egen kommune.
MINDRETALL: Det ble 10 representanter fra Frp, SV, Sp, PP og MDG som stemte for at Asker skal bestå som egen kommune.

Etter nesten tre timers debatt ble det et overveldende ja til sammenslåing med Røyken og Hurum i Asker kommunestyre tirsdag kveld.

Etter at forslaget fra Frp, SV, Sp, PP og to representanter fra MDG om at Asker fortsatt skal bestå som egen kommune ble nedstemt mot deres 10 stemmer, endte det med at bare 5 av 47 kommunestyrerepresentanter stemte mot at Asker søker å slå seg sammen med de to kommunene i sør.

Det var Frp som valgte å stemme subsidiært for en sammenslåing når deres forslag falt.

– Vi ønsker å være positive, brette opp ermene og gjøre det beste ut av situasjonen når det går mot sammenslåing, erklærte Ole Jacob Johansen (Frp) før den historiske avstemningen i Asker.

– Stå på!

– Ikke stem subsidiært. Stå på det vi mener er riktig, appellerte Oddvar Igland (Sp) og fikk med Kristin Bjelke og Anne Hilde Røsvik fra MDG, SVs Joel Ene og Venstres vararepresentant på å så på sitt.

Torsdag vedtar Røyken sammenslåing og neste tirsdag er det Hurum som kommet til å si ja etter at formannskapet der enstemmig gikk inn for sammenslåing samtidig med at Asker sluttbehandlet saken.

Det var rundt 20 askerbøringer som fulgte debatten i kommunestyresalen pluss en delegasjon fra kommunens administrasjon.

FULGTE MED: En flokk tilhørere tok seg tid til å følge denne hisoriske avgjørelsen i Asker kommunestyre som endte med ja til Røyken og Hurum.
FULGTE MED: En flokk tilhørere tok seg tid til å følge denne hisoriske avgjørelsen i Asker kommunestyre som endte med ja til Røyken og Hurum.

Blir virkelig stor

Med en sammenslåing blir nye Asker den sjette største kommunen i Norge med 90.000 innbyggere etter Bærum med 120.000 på 5. plass.

Helt på tampen av debatten dukker fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland opp for å følger avstemningen. Det er hun som får Askers vedtak på sitt bord, mens hennes fylkesmannskollega i Buskerud får vedtakene fra Røyken og Hurum. Deres anbefalinger går videre til kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som bærer saken videre til Stortinget for endelig avgjørelse om ett år.

Den nye kommunen vil bli etablert etter kommunevalget i 2019.

Venstres forsøk på å få behandlet utvidelse av nytt kommunestyre med flere enn 55 representanter i de videre forhandlingene ble nedstemt.

Mente nei stemte ja

Aps May Britt Myklebust og Høyres Karin Moksness sa under debatten at de var motstandere av sammenslåingen, men at de lojalt ville følge partiets standpunkt og dermed ikke følge sin egen mening. Ap hadde bundet sin gruppe, mens Høyres representanter var stillet fritt.

Motstandernes argumenter under debatten var i stor grad knyttet til innbyggerundersøkelsen som viste at bare 22 prosent støtter sammenslåing med Røyken og Hurum.

NEI: Leder for forlkeaksjonen Bevar Asker, Lars Backer, fulgte debatten som ikke gikk i hans retning.
NEI: Leder for forlkeaksjonen Bevar Asker, Lars Backer, fulgte debatten som ikke gikk i hans retning.

– Bygger på kunnskap

– Vi skal lytte til innbyggerne. Men den alene kan ikke stake ut veien. Vi skal ta en kunnskapsbasert avgjørelse. Og vi har satt oss godt inn i saken, sa Hans A. Hveem (H).

– Saken er vanskelig og innbyggerundersøkelsen har ikke gjort den lettere. Men ut fra en samlet vurdering er sammenslåing den beste løsningen, påpekte Anders Utne (Ap).

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.