Skip to main content

En kloning fra hagen

FORMERING: Tommy Tønsberg viser hvor enkelt én pelargonium kan bli til to. Klipp av en stengel, beskjær den litt og sett den i en potte med jord.

Ved hjelp av stiklinger kan du lage gratis kopier av hagens blomster, trær og busker.

Man trenger ikke å gå omveien om et frø for å skape nytt liv i hagen.

Utenfor låven på småbruket sitt står gartner og hagebokforfatter Tommy Tønsberg med hagesaks, en potte med jord og en vakker pelargonium.

– De fleste planter har evnen til å lage røtter fra en avskåret plantedel, vanligvis en stengel, forteller han.

Sår man et frø, vil avkommet ha gener fra både mor- og farsplanten. Ved såkalt vegetativ formering, derimot, vil avkommet være identisk med morplanten. Har du en busk eller blomst du er ekstra fornøyd med, kan en stikling altså gi deg mer av samme form og farge.

– Du kan ta stiklinger av det meste, men noen planter er enklere å få til å lage røtter enn andre, sier Tønsberg og nevner pelargonium og fuksia.

LES OGSÅ: – Rosene er som deg og meg

 

STIKLING: Klipp av en stengel rett nedenfor et bladfeste.

 

Ta stiklingene nå

På sommerblomster er det mest vanlig å ta stiklinger om våren for at avkommet skal rekke å vokse seg stort i løpet av sommeren.

– Men vi tar også stiklinger midt på sommeren slik som nå, for å ha småplanter som kan overvintre inne, forklarer Tønsberg.

 

PLASSERING: Sett helst stiklingen langs kanten av potta, der er det varmere og bedre drenering.

Juli er dessuten den rette måneden dersom du vil ta stiklinger fra busker og trær. Da er stiklingene halvmodne og slår fortere rot.

– Bærbusker, roser, svarthyll, druer, sjasmin og hortensia er blant dem som er enkle å få til, tipser han.

Stiklinger kan dessuten legge grunnlag for godt naboskap i sommervarmen – kanskje kan et skudd fra naboens ripsbusk byttes i en stilk av din vakre fuksia?

LES OGSÅ: Mat fra egen hage: Tid for tomater

 

SLUTTPRODUKT: Stiklingen er i jorda, nå er det bare å håpe at den slår rot.

Slik tar du stiklinger:

  • Ideelt sett bør du hente stiklingene om morgenen, da er de fulle av saft.
  • Velg en stengel uten blomster eller knopper, eller knip av dem som er. Hvis ikke vil planten bruke energi på å blomstre fremfor å sette røtter.
  • Klipp av stengelen rett under et blad. Ta av de nederste bladene, der stiklingen skal være under jorda.
  • Klipp gjerne også av den ytterste halvparten av hvert blad, mindre bladoverflate gir mindre fordampning. Stiklingen har ikke noe rotsystem enda, og trenger fuktigheten.
  • Bruk gjerne såjord blandet med perlite, det gir ekstra luft og fuktighet.
  • Det ser kanskje litt rart ut, men stiklingen roter seg best hvis du setter den langs pottekanten, der er det nemlig både varmere og bedre drenering. Så kan du heller plasser planten i midten av potta når den har fått røtter og du skal potte den om.
  • Vann godt, og hold jorden jevnt fuktig.
  • Dekk til med plastpose, og klipp gjerne et hjørne av posen så det ikke blir for tett. Sett potten et varmt sted uten direkte sol, rundt 20 grader er ideelt.
  • Avhengig av sort vil plantene setter røtter etter alt fra noen uker til flere måneder. Generelt vil sommerblomster og stauder sette rot raskere enn trær og busker.

Stiklinger

 

FERDIG: Tommy Tønsberg bærer stiklingen til lunere omgivelser. Stiklingen skal helst ha det varmt, men uten direkte sollys.
Les flere artikler