Skip to main content

– En inhuman holdning fra Frp

REAGERER: Aps gruppeleder Halvdan Skard reagerer på slutningene Frp trekker etter regneskapet over utgifter kommunen har på å ta imot flyktninger.
REAGERER: Aps gruppeleder Halvdan Skard reagerer på slutningene Frp trekker etter regneskapet over utgifter kommunen har på å ta imot flyktninger.

Arbeiderpartiet og Venstre reagerer når Frp trekker slutningen om at utgifter kommunen har for å ta imot flyktninger, bør bety at man sier stopp.

– Det er en inhuman holdning, sier Aps gruppeleder i Bærum, Halvdan Skard.

Han fnyser av utsagnet fra gruppeleder i Frp, Torbjørn Espelien, om at Bærum skal si nei til flere flyktninger dersom det koster kommunen noe.

– Både Norge og Bærum må være med på å ta et ansvar, selv om det koster oss noe. Den samme argumentasjonen kan brukes om eldre som flytter til Bærum for å få god eldreomsorg, eller foreldre som flytter hit for å få gode tjenester til sine funksjonshemmede barn. Vi vil aldri stille spørsmål ved om det er finansiert av staten, sier Skard.

LES OGSÅ: Flere flyktninger trenger bosetting

– Gammelt nytt

Onsdag denne uken ble formannskapet i Bærum presentert med et regnestykke som viste at Bærum hvert år har utgifter på 39 millioner på å ta imot flyktninger.

De fem første årene en flyktning bor i Bærum, bruker kommunen i snitt 966.100 kroner per flyktning. Samtidig får kommunen mellom 596.500-666.800 kroner av staten i integreringstilskudd for hver flyktning.

– Det er gammelt nytt at staten ikke dekker alle utgiftene kommunene har til mottak av flyktninger, mener Skard.

– Betenkelig

Espelien derimot er overrasket over tallene.

– Jeg synes det er meget betenkelig. Vi har hele tiden fått beskjed om at dette er noe som mer eller mindre blir dekket av statstilskudd. Nå har vi fått vite at det er helt feil, sa han til budstikka.no i går.

LES OGSÅ: Espelien: – Bærum kan ikke være verdens flyktningkontor

Høyere utgifter enn andre kommuner

Skard synes det er langt mer interessant at Bærum har høyere utgifter enn de andre 19 kommunene i undersøkelsen.

Beregningsutvalgets rapport viser også at Bærum bruker 31 prosent mer enn snittet for de øvrige 19 kommunene i undersøkelsen. Blant dem er Oslo, Drammen, Lier, Ski og Skedsmo.

– Vi har lenge vært blant de beste kommunene i landet på integrering. Det er kanskje et resultat av at vi gjør mer, sier Skard.

LES OGSÅ: Dette sier politikerne om stadig flere innvandrere

Venstre reagerer

Heller ikke Venstres gruppeleder Ole Andreas Lilloe-Olsen synes regnestykket skal få noen konsekvens for Bærums mottak av flyktninger.

– Det er mennesker vi snakker om. Skal vi begynne å tenke slik, er det langt dyrere å betale for skole, barnehage og alle de tjenestene en av våre egne innbyggere trenger frem til de kommer i inntektsgivende arbeid, sier Lilloe-Olsen.

– Henstillingene om å ta imot flere bør imøtekommes så langt vi kan. Bærum er blant de kommunene som får til integrering best, sier Lilloe-Olsen.

LES OGSÅ: Høyre slår sprekker om bosetning av flyktninger

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.