Skip to main content

En hjertelig vinner

hjertefred 2011: «Hjertefred» samlet i år 5.000 mennesker i Løkkehaven i Sandvika. FOTO: JOHANNE THORSETH
hjertefred 2011: «Hjertefred» samlet i år 5.000 mennesker i Løkkehaven i Sandvika. FOTO: JOHANNE THORSETH

Björg Thorhallsdottir er den suverene vinneren av Årets bankende hjerte 2011.

Det startet så smått i 2005, da kunstneren solgte bilen for å gi sørgende en nasjonaldag. Raskt skjøt prosjektet fart. Bare i år har «Hjertefred» spredt seg til 20 nye steder. Slikt blir satt pris på.

– Det er helt fantastisk, for det viser hvor viktig «Hjertefred» er, sier Thorallsdottir.

Skaper engasjement

Et år nærmer seg slutten. Budstikka har sett på månedene som har gått, og på menneskene som har bidratt til å gjøre Asker og Bærum til bedre steder å bo.

Seks verdige kandidater ble plukket ut, og lesernes tale er soleklar. Årets bankende hjerte tilhører Björg Thorhallsdottir. Hele 40 prosent av stemmene gikk til henne.

Se bildeserie fra årets Hjertefred

Gir hjertet fred

Björg Thorhallsdottir har mistet sin mann, pappaen til sønnen hennes. Da opplevde hun hvor vanskelig det var å prate med folk om det. At det var mye angst forbundet med døden.

– Jeg ville lage min egen greie, hvor vi kunne minnes de døde med glede, uten frykt og tabu, forklarer hun.

«Hjertefred» samlet i år 5.000 mennesker i Løkkehaven i Sandvika. Også i Trondheim, Bergen, Stavanger, Fredrikstad, Kvinnherad og Stokkøya er arrangementet etablert. Til neste år arrangeres det på 20 nye steder. Blant annet i Holland og Danmark.

– Jeg har skapt noe som er mye større enn meg selv. Jeg vet at jeg har hjulpet mange tusen, og det er vanvittig rørende.

Å delta på «Hjertefred» koster ingenting, og slik vil Thorallsdottir at det skal fortsette.
– Jeg vil holde det rent. Når du kommer til «Hjertefred» skal du bare få. Samfunnet ellers bare tar, alt koster penger.

Hjelper mange

I tillegg til å jobbe full tid med Landsforeningen Hjertefred, har Björg Thorhallsdottir mange prosjekter på gang. Hun lager bilder til et prosjekt i Kirkens Bymisjon, hjelper til med et barnehjem i Colombia, med krisesentrene rundt i Norge og et prosjekt i Gambia hvor de skaper arbeidsplasser for kvinner. For å nevne noen.

– Jeg føler at jeg driver et superdemonstrasjonstog for kjærlighet hver dag. Det er lett å bli oppfattet som naiv når du er blond, kunstner og snakker om kjærlighet. Men hvis du er god mot andre, får du det godt selv. Gode handlinger sprer seg, de skaper ringvirkninger.

Fanesak

Det er nettopp dette hun er mest opptatt av, å videreformidle viktigheten av å hjelpe andre.

– Om man bare kan hjelpe et menneskeliv, da har man gjort noe helt fantastisk. En får en slik rikdom i hjertet. Det å gi, det er en gave til ditt eget hjerte.

Daglig får Björg Thorhallsdottir brev fra folk som forteller at «Hjertefred» har hjulpet dem. Flere tusen brev har hun mottatt.

– Jeg tror mange blir syke av å gå rundt og bære på en sorg. Det som er så enkelt med «Hjertefred», er at vi skaper rom hvor folk kan gråte. Jeg gjør det så vakkert jeg kan, og da blir ikke døden så skummel. Også begynner en å huske livsbegjæret igjen, sier den engasjerte kvinnen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.