Skip to main content

– En del av jobben, mener rådmannen

ANSETTER IKKE FLERE: Rådmann Lars Bjerke har ingen planer om å ansette flere. FOTO: HAKON HOLTAN
ANSETTER IKKE FLERE: Rådmann Lars Bjerke har ingen planer om å ansette flere. FOTO: HAKON HOLTAN

Rådmannen i Asker forstår at ansatte er redde på jobb, men er ikke enig i at kommunen har for dårlig bemanning.

BAKGRUNN: Mer vold i spesialboliger: – Vanlig å bli slått på jobb

– Jeg forstår at ansatte er bekymret for vold og trusler på egen arbeidsplass. Men dessverre er utagerende adferd en del av de faglige utfordringene for dem som jobber med psykisk utviklingshemmede, sier rådmann Lars Bjerke i Asker.

Han er ikke overrasket over budskapet i bekymringsmeldingen fra FO.

– Vi har en løpende dialog med de fagorganiserte, vi kjenner godt til utfordringen. Men det er viktig å huske at det kun er et lite fåtall som står for denne typen uønsket adferd. Jobben til kommunen som arbeidsgiver er å sørge for at de ansatte får nok kompetanse til å kunne takle utagerende adferd, sier Bjerke.

– Er du enig i påstanden om at mye av volden skyldes for lav og for uskolert bemanning?

– Asker har en høyere grunnbemanning enn mange andre kommuner vi bruker å sammenligne oss med, så vi har ingen planer om å øke bemanningen. Men vi følger opp hver enkelt enhet for å se hva vi kan gjøre for å forebygge vold og trusler rettet mot ansatte og brukere. Vi har gode rutiner for å vurdere risiko og tiltak for å øke sikkerheten.

– Trygt nok

– De tillitsvalgte mener loven om at kun fagutdannede kan gjennomføre tvangstiltak brytes daglig. Er det noe Asker kan være bekjent av?

– Det er en beskrivelse jeg ikke kjenner igjen. Det er imidlertid et problem å få nok ansatt med høyskoleutdannelse til omsorgssektoren – det utdannes rett og slett for få. Den lave kapasiteten på høyskoleutdanningen er noe vi har tatt opp og vil forfølge på et nasjonalt nivå.

– Er tilbudet til ansatte og beboere i Asker trygt nok?

– Ja, men vi må ta dette på alvor, med kontinuerlig fokus på forbygging og oppfølging. Jeg er bekymret for hvordan tilbudet blir når vi skal gjennomføre psykiatridelen av samhandlingsreformen med så stor mangel på skolert arbeidskraft og uten nødvendige juridiske virkemidler i kommunene, sier Lars Bjerke.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.