Skip to main content

Ellefsen gruet seg til å lese høyt

LIKER IKKE Å LESE HØYT: Skuespiller Per Christian Ellefsen er selv dyslektiker.

Opp gjennom hele oppveksten gruet skuespiller Per Christian Ellefsen seg til å lese høyt. Han hadde dysleksi.

Mange elever gruer seg til norsktimene. Grunnen er enkel: De har dysleksi og sliter med å lese høyt.

Skuespiller Per Christian Ellefsen er selv dyslektiker. Selv om han ikke har hatt altfor store utfordringer, minnes han høytlesning med gru. Denne uken holdt han foredrag på Kunnskapssenteret i Sandvika.

– Det å bli bedt om å lese høyt var skrekkens beskjed. Det var det verste jeg visste. Når jeg ble stresset, ble lesingen bare enda verre, og bokstavene stokket seg enda mer. Det kan jeg fortsatt kjenne på enkelte ganger, selv om jeg i dag også stortrives med opplesninger foran store forsamlinger, sier Ellefsen, som gjorde en monolog som omhandlet en dyslektisk skoleelev.

– I monologen gir jeg klar beskjed til læreren: «Hvorfor så du meg ikke?».

LES OGSÅ: Bærum med digitale fyrtårn  

Tullet det bort

Per Christian Ellefsen ble flink til å skjule vanskene. Han tullet, var urolig og unngikk høytlesning. Han er klar på at lærere må ta inn over seg at mange sliter og trenger individuell hjelp – og hvor viktig det er at dysleksi kommer inn i lærerutdanningen. Noe også Dysleksi Norge kjemper for: At fagvansker skal bli obligatoriske emner i lærerutdanningen.

INVITERER: – Vi lærer bort hvordan du kan kjenne igjen dysleksi, sier Caroline Solem.

– Få av lærerne kan nok om dysleksi, dyskalkuli og spesifikke språkvansker. Dette fører til at mange ikke blir oppdaget og fulgt opp. Mange dropper til slutt ut av skolen, sier generalsekretær Caroline Solem i Dysleksi Norge. Hun mener organisasjonen gjør alt for å spre kunnskap.

– Vi reiser rundt i landet og holder kurs for lærere – også webinar og nettkurs, sier Solem.

Nå oppfordrer hun skoler til å ta kontakt, få kunnskap om metoder og verktøy, for så å bli sertifisert som dysleksivennlige.

En dysleksivennlig skole  

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.