Skip to main content

Elever opprørt over klassekutt

OPPRØRT: Eikeli-elevene Casper Stange, Martin Hartvig Pettersen, Bastian Sørensen og Frida Bogen frykter at tilbudet om påbyggingsår blir fjernet.

Påbyggings-klassen på Eikeli videregående er et av flere tilbud som nå foreslås nedlagt.

Allerede til høsten kan ti klasser legges ned ved de videregående skolene i Asker og Bærum. Fire tilbud legges helt ned (se faktaboks). Det foreslår fylkesrådmannen i Akershus i forkant av utdanningspolitikernes møte tirsdag.

Fylket begrunner forslagene med at tilbudene har fått færre søkere enn ventet.

– Hvert år har vi en justering av tilbudene, etter at søkertallene blir klare. Fylket må sørge for tilstrekkelig antall klasser og tilstrekkelig antall elever i de klassene vi etablerer, sier John Arve Eide, fylkesdirektør for videregående opplæring.

LES OGSÅ: Enige om at elevene trenger forutsigbarhet

Tar nyheten tungt

Et av tilbudene som foreslås lagt ned, er påbyggingsåret ved Eikeli videregående skole. Det er et ettårig tilbud til dem som har gått yrkesfag, men som likevel ønsker å kunne studere ved høgskoler eller universitet.

Elevene i 1. klasse service og samferdsel tar nyheten tungt. Alle de fire Budstikka møter i skolegården hadde tenkt å ta påbyggingsåret for å sikre seg muligheten til å kunne studere videre.

LES OGSÅ: Denne skolen er best på resultatvekst

– Vi hadde muligheten til å bytte til studiespesialisering ved starten av skoleåret. Nå er den muligheten borte. Hadde jeg visst at påbyggingsåret skulle kuttes, ville jeg aldri søkt denne linjen, sier Bastian Sørensen.

Disse tilbudene kan bli kuttet 

Eikeli-elevene håper fylkespolitikerne vil vende tomlene ned. Hvis ikke, må elevene bytte til Rud, Rosenvilde eller Bleiker for å ta påbyggingsåret. Det betyr en ny start, langt fra etablert vennekrets og med kronglete reisevei.

– Det er allerede folk i klassen som sliter med motivasjonen. Det blir vanskelig å skulle starte på nytt, mener Martin Hartvig Pettersen.

LES OGSÅ: Rud-elever skuffet: Fire års utdannelse ble plutselig til fem

Forstår elevene

Eikeli-rektor Dag Brustad synes ikke det er rart at elevene er opprørt og fortvilet.

– Jeg forstår elevene. Men samtidig forstår jeg også fylkeskommunens dilemma. Det er dyrt å kjøre med små klasser. Jeg skjønner det poenget også, sier Brustad.

Ifølge hans oversikt var det 12 elever som hadde påbyggingsåret ved Eikeli som sitt førstevalg i år. Klassen har plass til 27.

– Det er vanskelig å si om jeg hadde klart å fylle den klassen. Ikke med primærsøkere, i alle fall, sier Brustad.

Hvert år tilbyr fylkeskommunen elever å søke på linjer som aldri blir opprettet. I Asker og Bærum trodde fylket at det ville være behov for 300 flere plasser til høsten enn søkertallene nå viser.

LES OGSÅ: Weronika (18) er Norges beste matteelev

Kjenner seg lurt

– Er dere for dårlige til å lage prognoser?

– Antall elever som søker seg til de ulike tilbudene varierer. Prinsippet er at elevene skal få tilbud om et av alternativene de har søkt på. Men det er ikke alltid slik at vi kan gi det tilbudet på den skolen de ønsker seg, sier fylkesdirektør Eide.

LES OGSÅ: Kun to av ti elever velger yrkesfag

Tilbake på Eikeli kjenner elevene seg nedprioritert og lurt.

– Jeg skjønner at få har søkt. Men vårt poeng er at de har lovet oss det. Du kan ikke bare fjerne et tilbud når vi er midt i utdanningsløpet, sier Frida Bogen.

– Det ville vært bedre om de lot oss fullføre, og så kuttet ut tilbudet til dem som ennå ikke har begynt, sier Sørensen.

LES OGSÅ: Pusser opp Rud vgs. for 20 mill. – kan bli revet

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.