– Elevene ble mer motiverte
Elevene er blitt flinkere til å beherske genrer og klager ikke lenger over prøver. Det er konklusjonen etter at Stabekk samlet tre norskkarakterer i én.
– Elevene har vært mer motiverte. De har fått mer ro, og bedre tid til å trene på norskfaget før det skal settes karakterer, sier faglærer i norsk på Stabekk videregående, Magnhild Glende.
I to år har hun fulgt elevene gjennom et prosjekt der de har samlet karakterene i norsk hovedmål, sidemål og muntlig, i én norskkarakter.
LES OGSÅ: Fikk kalde føtter etter nynorsk-støtte
Stabekk var en av fem videregående skoler i Akershus som fikk teste ordningen. Målet var å fjerne karakterpresset og samle norskfaget. Ifølge elevene, har de lykkes.
– Vi har hatt mye mer tid til å øve på skriving. Faget er blitt mindre splittet opp, og vi er blitt mer bevisst på de ulike tekstgenrene, sier Peder Fjellvang.
- LES OGSÅ: Jentene «ruler» på toppskolene
– Norsk er et krevende fag. Nå er vi ferdig med prøveprosjektet og det skal igjen settes tre karakterer. Vi merker at det er mye mer fokus på karakterer i timene. Tidligere følte jeg mer ro til å lære for eksempel nynorsk fordi det var mer rom for å feile uten at det hadde betydning for karakteren, mener Julia Urang.
Skapte debatt
Prosjektet med én norskkarakter skapte reaksjoner da det ble satt i gang. Høyre-politiker Sebastian Næss Langaas jublet, og mente prosjektet var et steg på veien til å gjøre nynorsk valgfritt, mens Noregs Mållag ville forby ordningen dersom fjerning av nynorsk var motivet. På Stabekk synes de debatten var en avsporing.
– Dette handler ikke om vi skal ha nynorsk eller ikke. Dette handler om å lage et mer helhetlig norskfag. I denne perioden har vi jobbet med de samme emnene på begge målformene uten å lage et skille mellom dem, sier norsklærer Glende.
LES OGSÅ:
- Kjæresteparet Hilde og Henrik gikk ut av videregående med 34 seksere
- Thea (18) fikk 6 på muntlig eksamen, i samme fag, med samme lærer – tre år på rad
Avdelingsleder for norskfaget, Katrine Enghaug, tror elevene vil gjøre det bedre på eksamen enn hva de ville gjort dersom de ikke hadde vært en del av prosjektet.
– Jeg mener elevene har lært mer fordi vi i denne perioden har kunnet drive mer praktisk læring. Lærerne har hatt bedre tid til tilbakemeldinger fordi de ikke har brukt like mye tid på å sette karakterer, sier hun.
21 skoler tester
I fylket er de i gang med evalueringen. Tilbakemeldingene er delte.
– To av skolene i forsøket er begeistret og viser også til at elevene uttrykker stor glede over fokus på læring fremfor vurdering som en følge av forsøket. De øvrige skolene er mer sprikende i sin oppsummering, sier Brita Schatvet, seniorrådgiver ved avdeling for videregående opplæring.
LES MER: Elevrådsledere reagerer kraftig på å bli satt i bås
I sommer konkluderte Kunnskapsdepartementet med at det fortsatt skal være tre karakterer i norsk, men åpent for et nytt forsøk der alle skoler gis muligheten til å bruke én norskkarakter de første to årene i videregående. 21 av 34 videregående skoler i Akershus kutter nå én eller to norskkarakterer – syv av dem i Asker og Bærum.
– Vi er glade for at vi kan fortsette med denne ordningen fordi vi mener det er det beste for elevene. Helst skulle vi sett at ordningen ble permanent, også for elever i VG3, sier Katrine Enghaug ved Stabekk videregående.