Skip to main content

Eksplosjonen i Sandvika: Alle veisperringer fjernet

TIRSDAG MORGEN: Slik ser det ut dagen derpå, på Uno X-stasjonen på Kjørbo.

Brannen som oppsto etter eksplosjonen på hydrogenstasjonen i Sandvika ble slukket sent mandag kveld, men området har vært avsperret gjennom natten. Like over klokken 07 var alle veier åpnet for fri ferdsel igjen.

Klokka 07.08 melder politiet at alle veisperringer i området ved hydrogenstasjonen på Kjørbo er opphevet, og dermed kan man igjen kjøre av og på E18, samt kjøre E16 gjennom Bjørnegårdtunnelen. Det eneste som fortsatt er avsperret, er innkjøringen til hydrogenstasjonen.

Vakthavende brannsjef Sverre Junker ventet ved 08-tiden på krimteknikere fra politiet, som skal  starte arbeidet med å finne årsaken til eksplosjonen.

– I natt fikk vi bistand fra Danmark, for å sjekke trykket i de andre tankene. Det så bra ut, og i det hele tatt ser det ut til at resten av anlegget har gjort jobben sin, sier Junker.

Det skal ikke være fare for ytterligere eksplosjoner. Det var de som bygde anlegget som kom fra Danmark i natt. Et kontorbygg like ved er avsperret i forbindelse med eksplosjonen.

– Det er ikke noe brann igjen, men det er såpass varmt på stedet at vi fortsetter å kjøle ned tankene, sa vakthavende brannsjef Sverre Junker i Asker og Bærum brannvesen like før klokken 22.30 mandag kveld.

 

TIRSDAG MORGEN: Brannvesenet jobber fortsatt på stedet, med nedkjøling. Brannen er imidlertid for lengst slukket.

Han hadde da, sammen med andre brannmannskaper og spesialist på hydrogenanlegget, vært inne og inspisert tanken som eksploderte.

– Selv om det ikke lenger er brann, er det ennå ikke helt trygt. Det er høyt trykk på tankene med hydrogen, fortalte Junker.

Siri og mannen passerte på E18 da det smalt: – Alle airbagene ble utløst

Etter hendelsen i Sandvika bekreftet daglig leder i Uno-X, Jens Haugland, at de Uno X stenger de to andre stasjonene i Norge på henholdsvis Hvam i Skedsmo og på Åsane i Bergen.

KJEMPESMELL: Det skal ha stått flammer ut i veien da en hydrogentank ved denne Uno X-stasjonen på Kjørbo eksploderte 2. pinsedag. Arbeidet med opprydning fortsetter utover natten.

Haugland sier i en pressemelding at selskapet jobber sammen med nødetatene for å kartlegge årsakene.

– Vi er lei oss for det som har skjedd, mange ble skremt av smellet, og mange på vei hjem fra pinseferie får en lang vei hjem, sier Haugland i samme melding.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Eksplosjon i Sandvika

Sjekker tunnel

Etter å ha vært sperret i nærmere tre timer, ble E18 E18 åpnet igjen etter eksplosjon på hydrogenstasjon i 20.30-tiden. Men avkjøringen til E16 i Sandvika ble fortsatt holdt stengt. Det ble også E16 mellom Sandvika og Rud. Slik har det vært gjennom natten.

– Årsaken er at det skal undersøkes om noen av løpene i Bjørnegårdtunnelen på E16 har fått skader etter eksplosjonen, for eksempel må vi sjekke at alle lysarmaturer fortsatt er godt festet, forklarte Sverre Junker mandag kveld.

– Og det ligger en del nedfall fra eksplosjonen i veibanen som må fjernes før trafikken kan slippes forbi, supplerte han.

Veitrafikksentralen skal være varslet, og sørger for at omkjøring blir skiltet.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

– Dette er en brann vi ikke har vært borti tidligere  

Tidlig mandag morgen skriver politiet i en Twitter-melding at de, brannvesenet og representanter fra eier har jobbet ved Uno X-stasjonen gjennom natta.

– Om kort tid vil eksperter på stedet forsøke å ta seg inn for å lette trykket på tankene. Hvis det lar seg gjøre, vil vi åpne trafikksperringene, står det i meldingen.

Ukjent årsak

Junker fortalte også at hydrogenstasjonens nabobygg, som huser blant annet Norconsult og Bærum politistasjon, har fått skader som følge av eksplosjonen. Om selve eksplosjonen og årsaken hadde han mandag kveld foreløpig lite informasjon.

– Det har vært en eksplosjon, men jeg kan ikke si noe nå om hva som har forårsaket den, sier Junker.

(Artikkelen fortsetter under bildeserien.)

Eksplosjon på Uno X-stasjonen på Kjørbo

Han fortalte at de hadde god effekt i slukkearbeidet av en beltegående fjernstyrt slukkerobot. Og dronehjelp fra Nedre Romerike brann og redning var god bistand i vurderingene av brannvesenets innsats. Det samme var bilder fra politihelikopteret.

To personer med lettere skader skader ble tatt hånd om på legevakten. Ifølge politiet skal de to ha sittet i en bil hvor airbagene ble utløst som følge av trykket fra eksplosjonen.

Her kan du lese flere nyheter i hendelsesloggen

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.