Skip to main content

Eiksmarka skole er inspirasjonsskole for hele Norge

SATT PRIS PÅ: Eiksmarka skole blir Norges første Showcase-skole. Det fikk de pris for. Bak fra venstre: Daglig leder i Interactive Norway, Ian Guildford, rektor ved Eiksmarka skole, Mari Amundsen. Foran fra venstre: Eirik Olav Aa, Adrian Øybø og Oda Danielsen. FOTO: TOR BJØRNAR HOLMLUND
SATT PRIS PÅ: Eiksmarka skole blir Norges første Showcase-skole. Det fikk de pris for. Bak fra venstre: Daglig leder i Interactive Norway, Ian Guildford, rektor ved Eiksmarka skole, Mari Amundsen. Foran fra venstre: Eirik Olav Aa, Adrian Øybø og Oda Danielsen. FOTO: TOR BJØRNAR HOLMLUND

Eiksmarka skole har over 30 såkalte smartboards fordelt rundt på skolen. Nå skal skolens digitale hverdag inspirere resten av Skole-Norge.

– Det er klart vi er veldig stolte av å være den første skolen i Norge som blir en såkalt Showcase-skole, sier rektor ved Eiksmarka skole, Mari Amundsen.

Del

 
Skolen har i dag over 30 smartboards som er fordelt rundt i skolens klasserom og andre sentrale rom. Smartboardene fungerer som en interaktiv tavle, der lærerne kan presentere deler av undervisningen på en visuell og digital måte. I tillegg til «vanlig» undervisning, kan man blant annet presentere videoer med lyd på den interaktive tavlen.


– Vi har hatt lærere som har vært veldig interessert i å lære seg å bruke dette. Noen lærere har vært spydspisser som har gått foran og har lært de andre lærerne å bruke dette. Vi hadde ikke klart dette om vi ikke hadde hatt lærerkrefter som hadde vært interessert i bruke dette verktøyet, sier Amundsen. Eiksmarka skole fikk sin første smartboard i 2007. Det er også flere skoler i Asker og Bærum som benytter smartboards.

 

Fornøyde elever

Og de viktigste personene på skolen, nemlig elvene, er full av lovord om den interaktive undervisningen på skolen.


– Det er veldig praktisk og morsomt å bruke. Vi har fått et mer klart bilde av hva som skjer i undervisningen, sier Oda Danielsen.
– Det er en mye mer teknologibasert undervisning, sier hun.

Les mer om Eiksmarka skole


– Dette er jo også et sted hvor elevene får vist sine egne arbeider. Det er en arbeidsform som elevene kan dra nytte av videre i livet, sier rektor Amundsen.
– Elevene er jo også mye mer vant til den digitale verden enn mange andre. Så for dem faller jo dette naturlig, sier rektor.
– Vi er veldig stolte over at Eiksmarka skole kommer frem i lyset på grunn av smartboardene, sier Oda Danielsen.

Farvel til tavlen?

Skolens lærere forteller at den opprinnelige tavlen allerede er på vei ut av undervisningen.
– Det går mer og mer mot at den opprinnelige tavlen ikke blir brukt, sier kontaktlærer Lars Risnes. Han er meget godt fornøyd med smartboardene.


– Men er det slik at det kan bli for mye informasjon når undervisningen blir digitalisert. Nettet flommer jo over av informasjon?


– Jeg tror ikke det blir et overdrevet informasjonsjag. Jeg tror det heller blir bedre informasjon til rett tid. Og det er hele tiden lærerne som styrer informasjonen, sier Risnes som tror undervisningen via smartboard passer i alle typer fag.

Er dette fremtidens undervisning? Si din mening

 

Skryter av Eiksmarka

Det er Interactive Norway som delte ut prisen til Eiksmarka skole. De er også importøren av smartboards til Norge.


– Vi ønsket å premiere en skole som hadde kommet langt innen dette, og som hadde gode brukere. Det er noe Eiksmarka skole i høyeste grad innehar, sier Ian Guildford, daglig leder i Interactive Norway.


Han forteller at det i dag er 300 såkalt showcase-skoler i verden. 100 av dem finnes i Europa, men bare én i Norge, nemlig Eiksmarka skole.
– Vi tar sikte på at det skal bli flere. Først om fremst én i hver av de store byene i Norge, sier Guildford.
Det er skolene selv som i hovedsak finansierer smartboardene som koster alt fra 12.000 til 50.000 kroner.


Bærum kommune, som kutter budsjettene med hard hånd, kan ikke love skolene noe ekstra penger til interaktive skjermer.
– Jeg har tro på at undervisning via smartboard kan gi gode resultater. Men det er skolene selv som må gjøre sine egne økonomiske prioriteringer. Kommunen kan ikke sponse smartboards til skolene, sier Anne Lene Hojem, leder av Bærum Høyre og leder av sektorutvalget barn og unge.


Les flere saker fra Eiksmarka

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.