Skip to main content

Dugnadsgjeng utvidet mini-kraftverk på Sveins tak

SOLSTRØM: Jens Måge (f.v.), Arthur Kimmels og Jørn Strømholm var blant deltagerne som fikk solcellepanelene på plass.
SOLSTRØM: Jens Måge (f.v.), Arthur Kimmels og Jørn Strømholm var blant deltagerne som fikk solcellepanelene på plass.

Svein Medhus har Norges minste kraftverk tilknyttet strømnettet på taket sitt hjemme på Kolsås. Nå er det blitt litt større.

Nestlederen i Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Bærum, Svein Medhus, har halvert familiens strømregning – bl.a. etter å ha installert fire 250 watts solcellepaneler på taket av boden sin hjemme i Haugergrenda på Kolsås i april i fjor.

Budstikka har tidligere omtalt anlegget som «Norges minste kraftverk tilknyttet strømanlegget». Panelene har en årsproduksjon på 800 kWh, hvorav om lag en tredel er overskuddskraft som selges til Hafslund.

LES OGSÅ: Krafttak gir el-overskudd

– Sola er kommet for å bli

Nå har den energibevisste Kolsås-mannen utvidet «kraftverket» sitt med flere solceller – og det med dugnadshjelp fra venner på Facebook.

Forrige søndag ble panelene montert. Og mens det ble stekt sveler i hagen, diskuterte de hva som skal til for at flere velger å bli sin egen solstrømprodusent.

– Vår lokale elektriker, som utførte tilkoblingen til nettet, var i hvert fall veldig entusiastisk. Hvis elektrikere og takleggere finner sammen, burde det kunne gi mange nye grønne jobber innen solstrøm i Asker og Bærum.

– Det er i hvert fall ikke mangel på ledige tak. Sola er kommet for å bli, og et godt solcelleanlegg kan du ha glede av i minst 30 år fremover, sier Medhus.

LES MER: Vil ha 40 prosent investeringsstøtte på solstrøm

Mange mangler kunnskap

Kolsås-mannen ser et stort potensial for strøm via norske boligtak, så snart markedet begynner å fungere og prisene faller.

– Nesten alle de politiske partiene i Bærum har med solceller i sin miljøsatsing, men veldig få har inngående kunnskap og erfaring med solceller, sier Medhus.

Som huseier har du for eksempel rett til å få tilbake penger fra Enova når du monterer solceller på eget tak.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.