Skip to main content

Du som tier, samtykker

MINNE FRA BÆRUM: – Min første dag på Stabekk barneskole lærte jeg et ordtak. Jeg ble mobbet, og en klassekamerat sto opp for meg, forteller Zane Khan, stand-up-komiker av gambisk opprinnelse oppvokst i Bærum, med i «The Gambian Comedy Show» med Berrum & Beyer på NRK og aktuell i «Humorlab: Rett rundt hjørnet» på NRK nett-tv.
MINNE FRA BÆRUM: – Min første dag på Stabekk barneskole lærte jeg et ordtak. Jeg ble mobbet, og en klassekamerat sto opp for meg, forteller Zane Khan, stand-up-komiker av gambisk opprinnelse oppvokst i Bærum, med i «The Gambian Comedy Show» med Berrum & Beyer på NRK og aktuell i «Humorlab: Rett rundt hjørnet» på NRK nett-tv.

Rasisme. Er det ikke på tide å ta avstand og fordømme dem som vil skape splid i samfunnet vårt?

Frp sitter i regjering, men har i sine rekker noen av de mest fordomsfulle politikerne i landet, samtidig som forfatteren bak boken med den klingende tittelen «Islam den 11. landeplage» ligger an til å bli Årets navn i VGs årlige kåring.

Det er hverdagskost at Frp-ere kommer med hatefulle kommentarer, og det får sjelden andre politiske konsekvenser enn høyere oppslutning og støtte fra høyreekstreme.

Beskrivende er utsagnet etter tragedien i Sverige: «Jeg kan nesten skjønne han svenske tullingen som gikk løs på skolen med sverd i dag» (tulling siden han hadde maske på.) Er ikke dette støtte til terrorisme?

Fremskrittspartiet har ikke gjort noen fremskritt i å roe ned fremmedfiendtlig retorikk. De nører opp under fremmedfrykt og islamofobi, og er nok sammen med Hege Storhaugs Human Rights Service (HRS) den mest destruktive aktøren i det multietniske Norge.

Etter terroren i Paris har Storhaug vært ute i Dagbladet og malt et slikt bilde av norske moskeer, og lederen i Asker Frp har advart mot faren ved det lokale asylmottaket.

Ved å utnytte skepsisen «etniske» nordmenn kan ha mot det ukjente skapes et skremselsbilde av innvandrere.

Media og venstresiden forholder seg stille om det ikke er politisk lønnsomt, men har en skjev vinkling på temaer som innvandring og kriminalitet.

Sånn har det vært lenge før islamhysteriets inntog i landet.

Min første dag på Stabekk barneskole lærte jeg et ordtak. Jeg ble mobbet, og en klassekamerat sto opp for meg.

Læreren ga ham den største vaffelen og sa «denne får du, for du sa fra at du ikke syns det var greit, for den som tier, samtykker».

For Joakim, 8 år, tiet ikke, selv om han ikke hadde noen insentiver for å stå opp for meg annet enn at han forsto at dette ikke var greit.

Siv Jensen og Co slipper å fordømme slike utsagn fordi det så å si er allmenn aksept for hatefulle og rasistiske ytringer som omhandler muslimer eller mennesker med bakgrunn fra Afrika og Midtøsten.

Politikere kommer unna med banal fremmedfiendtlig retorikk uke etter uke, ofte mot folk som ikke er fremmede, men egne landsmenn.

I Norge prøver man å distansere seg fra hendelsen i Sverige, men dette er like mye et norsk som et svensk problem.

Fordi det ikke påvirker majoriteten, men gir avsmak, velger vi å late som om det ikke finnes. Ingen vil være den lille gutten som roper at keiseren er avkledd.

Å avskrive et reelt samfunnsproblem fordi det er ubehagelig er ikke noe man vil forbinde med Norge, eller det norske folk.

Det er denne holdningen som gjør det så utrolig farlig, Så lenge vi ikke stiller de ansvarlige til ansvar, og tar et oppgjør med hat og rasisme så vil det gå galt igjen.

Vi har brukt så utrettelig lang tid på å få folk til å forstå at neger ikke betyr svart. Det er altfor mange som tviholder på ord som er støtende for andre og egentlig ikke har noe betydning for deres egne liv. Det vitner om total mangel på toleranse og respekt for sine medborgere.

At hottentott ikke er akseptabelt for en svart femåring å høre i barnehagen burde være sunn fornuft.

Istedenfor skal man ha en debatt om å bevare norsk kulturarv, men innbefatter denne kulturarven Quisling, nynazismen, Vigrid og Breivik også?

Hvorfor kan vi ikke luke ut de negative sidene og fortsatt bevare det gode?

Uansett hvor vakker en rose er vil man jo ikke holde den før man har fjernet alle tornene fra stilken.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.