Skip to main content

Droppet nær all plastemballasje i 30 dager

– Det har vært gøy, lærerikt og krevende, sier ekteparet Marianne Andersen og Thomas Angeltveit fra Fornebu. De har klart klimamålet de satte seg for en måned siden: Ikke kaste mer plastemballasje enn at det fikk plass i dette norgesglasset. Is til Amalie (3) har hatt høy prioritet. 

All plastemballasjen som familien Andersen Angeltveit på Fornebu har brukt den siste måneden, har fått plass i et norgesglass. 

– Nå er norgesglasset helt fullt. Det har vært skikkelig stapping på slutten, forteller Thomas Angeltveit (31), småbarnsfar og sivilingeniør fra Fornebu.

Som Budstikka skrev for en måned siden, har hans familie på tre helt frivillig valgt å være med på klimaprosjektet "bærumsfolk", i regi av Bærum kommune. 15 familier vervet seg til å leve med én bærekraftig utfordring i 30 dager. Den selvpålagte utfordringen til familien Andersen Angeltveit var følgende: Redusere bruken av plastemballasje for hele familien til et norgesglass. 

Det har de altså klart. Oppe i norgesglasset, som rommer 1,2 liter, ligger nå blant annet plastkorker til kaviar, ispapir, en tannkremtube og en plastgaffel. Sistnevnte kom med på kjøpet uten at de ba om det. Flere av tingene i glasset karakteriseres som uhell og ufrivillige kjøp. 

 – Jeg er veldig stolt og imponert over at vi har klart målet vårt. Is til Amalie er noe vi har prioritert, vi har jo tross alt feiret 17. mai, sier Marianne Andersen (33), som jobber med HR-systemer.

Marianne Andersen og Thomas Angeltveit startet sammen datteren Amalie (3) med et tomt norgesglass for én måned siden. Målet var å ikke kaste mer plastemballasje enn det de fikk plass til i glasset. 

Krevende å finne ost

Ekteparet forteller at familie, venner og kolleger har fulgt med og heiet på prosjektet underveis. De har både fått råd og gitt tips underveis til hvordan de kunne leve en nær plastfri, men likevel god, hverdag.

– Det har vært artig og lærerikt å være med. Det er ikke alltid vi har fått spist det vi har planlagt fordi maten var pakket inn i plast i butikken, sier småbarnsfaren.

Særlig krevende synes de det har vært å finne pålegg, kjøtt, olje og ost, som enten har vært pakket i noe annet enn plast eller de kunne ta med hjem i egen emballasje. 

– De ansatte på Meny endevendte butikken for å finne de store ostene på bakrommet, så de kunne skjære av biter til oss, ler Andersen.

– Har vært enestående

Fornebu-familien er ikke alene om å ha klart å innfri sin egen klimamålsetting.

Liv Eva Wiedsvang er klimarådgiver i Bærum kommune, som står bak prosjektet "bærumsfolk".

– De fleste deltagerne har fått det til. Engasjementet har vært enestående, sier spesialrådgiver Liv Eva Wiedswang i Bærum kommune, som står bak "bærumsfolk". 

Riktignok har deltagere rapportert om en krevende måned. Særlig tøft har det vært å få nok tid, lete etter nær utilgjengelige varer, samt få med seg hele familien. 

Men ikke minst har deltagerne rapportert om en givende og lærerik måned.

– Ønsker varig endring

Deltagerne i «Bærumsfolk» har blogget om hverdagen sin for å viser andre hvordan de har løst oppgaven sin. 

– Utfordringene er blitt en snakkis, både rundt lunsjbordet på jobben og i familieselskap. At prosjektet får ringvirkninger er fantastisk, sier Wiedswang, som gleder seg stort over at mange sier de ikke kommer til å stoppe her. 

– De vil fortsette med den nye, mer klimavennlige vanen sin selv om prosjektet er over. Det er jo akkurat varig endring vi ønsker.

Egne handlenett

Også familien Andersen Angeltveit har planer om å fortsette.

– Mye av det vi har erfart, vil vi ta med oss videre, sier Angeltveit.

Det vil si handle ferskvarer på Meny og kolonialer i Oslo og Sandvika, der familien har funnet mye mat uten plastemballasje. De innrømmer matbudsjettet den siste måneden har vært rundt 50 prosent høyere enn vanlig. Og at det har tatt tid å koordinere innkjøp i butikker de ikke har brukt før, samt lage mer mat fra bunn av.

– Vi vil fortsette å handle gode, ferske råvarer og bruke egne handlenett. Men vi kommer til å kjøpe vanlig tannkrem på tube. Vi må finne en balanse som passer for oss i en hektisk hverdag, sier Andersen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.